Нарът е плод (Punica granatum), който съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни

...
Нарът е плод (Punica granatum), който съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни
Коментари Харесай

15 ползи за здравето от сок от нар, противопоказания

Нарът е плод ( Punica granatum ), който съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни субстанции. Ето за какво потреблението на сок от нар може да има редица изгоди за здравето.

Може да помогне за попречване на рак , възстановяване на здравето на храносмилането, понижаване на инсулиновата устойчивост и обезпечава положителни количества витамин С.

Нарът също по този начин е проучван за резултатите му при понижаване на възпалението, възстановяване на здравето на сърцето и други

В тази публикация описваме разнообразни изгоди от потреблението на сок от нар, някои странични резултати и отговаряме на някои постоянно задавани въпроси.

Какви са изгодите за здравето от пиенето на сок от нар?

Ето някои от евентуалните изгоди от нара:

1. Антиоксидантни резултати

Нарът е богат на полифеноли, които са мощни антиоксиданти.

Антиоксидантите в плодовете на реактивни кислородни форми (ROS), тип свободен радикал, в тялото.

Тялото създава ROS по време на метаболизма и други процеси. Излагането на отрови, като тютюнев пушек, също може да увеличи равнищата на ROS.

Високите равнища на ROS могат да доведат до оксидативен стрес, водещ до увреждане на клетките и инфектиране . Оксидативният стрес може да способства за метаболитни болести, рак и други здравословни проблеми. Антиоксидантите оказват помощ за отстраняването на ROS от тялото.

Антиоксидантите в сока от нар могат да оказват помощ за премахването на ROS и да предпазят тялото от увреждане.

2. Добър източник на хранителни субстанции

Нарът съдържа  и е добър източник на:

  • витамин Е, който е антиоксидант
  • витамин К, който е от значително значение за съсирването на кръвта
  • магнезий, който оказва помощ за управление на кръвното налягане и равнищата на глюкозата

3. Предотвратяване на рака

показва нара като едно от естествените медикаменти, които могат да оказват помощ за лекуване или попречване на рак на простатата.

По-стара  отбелязва, че полифенолите в нара могат да оказват помощ за попречване на растежа на ракови кафези, свързани с рака на простатата.

При изследвания върху мишки учените свързват екстракта от плодове от нар с намаляването на равнищата на простатно-специфичния антиген и инхибирането на туморния напредък.

Съставките в нара също могат да оказват помощ за попречване на рак на гърдата, белия дроб и кожата.

В момента се организират спомагателни изследвания .

4. Болест на Алцхаймер

Съставките в сока от нар могат да оказват помощ за попречване на образуването на амилоидни плаки в хипокампуса (Амонов рог), предполагат някои .

В едно , съпоставят мишки, които са били на диета с 4% нар и друга група без нар. Авторите са разкрили доказателства, че съставките в нара са помогнали за възобновяване на интензивността на избрани ензими. След което учените допускат, че нарът може да има роля при лекуването на заболяването на Алцхаймер.

Проучване  при гризачи откри, че екстрактът от нар е ефикасен за понижаване на маркерите на заболяването на Алцхаймер в мозъка.

5. Храносмилане

Някои сочат, че пиенето на сок от нар може да е от изгода за хора с възпалително заболяване на червата (IBD) и други болести на червата заради наличието на полифеноли.

Провеждат се спомагателни , с цел да се разбере дали сока от нар може да усъвършенства маркерите за инфектиране при хора с IBD.

Заслужава обаче да се означи, че някои хора , след консумация на нар.

6. Възпалителни положения

Полифенолите имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Като източник на полифеноли, нарът може да бъде подобаващ за лекуване на разнообразни възпалителни положения.

Според създателите на , изследвания върху гризачи демонстрират, че екстрактът от нар може да е от изгода за хора със болести като:

  • IBD
  • ревматоиден артрит (RA)
  • метаболитни и сърдечно-съдови нарушавания

7. Артрит

Молекулярни  показват, че съставките в екстракта от нар могат да заглушат някои от генетичните сигнали, които способстват за остеоартрит (ОА). Това допуска, че нарът може да помогне за попречване на появяването на това положение.

В 38 души с остеоартрит на коляното са консумирали сок от нар или не са консумирали сок в продължение на 6 седмици. Резултатите демонстрират, че сокът от нар е оказал помощ за понижаване на разграждането на хрущяла. Участниците, които са го консумирали, оповестяват за по-добра функционалност и по-малко вдървеност от тези, които не са го правили.

Преглед на 12 изследвания върху хора, животни и лабораторни проучвания заключава, че екстрактът от нар може да бъде от изгода за хора с ревматоиден артрит заради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

8. Сърдечни болести

Сокът от нар може да помогне за намаление на кръвното налягане и отбрана на сърцето и артериите.

По-старо от 2012 година откри, че сока от нар може да понижи оксидативния стрес в сърдечно-съдовата система и риска от:

  • формиране на холестерол
  • струпване на нездравословни мазнини или окислени липиди в кръвоносните съдове
  • разрастваща се атеросклероза

9. Кръвно налягане

Ежедневното пиянство на сок от нар може да помогне за намаление на систолното кръвно налягане.

Един  откри доказателства за обилни спадове на кръвното налягане след консумация на сок от нар. Авторите означават, че постоянната консумация на този сок може да бъде част от здравословна за сърцето диета.

10. Антимикробна интензивност

Хората са употребявали нара от епохи поради неговите антимикробни свойства.

По-стари лабораторни  откриха доказателства, че нарът има антибактериални и антивирусни резултати, евентуално заради елаговата киселина и някои танини, които съдържа.

Въз основа на тези констатации учените считат, че може да играе значима роля за попречване на заразяване със салмонела.

Няма задоволително доказателства, които да демонстрират, че нарът може да се бори с патогени при хората.

През 2021 година обаче някои  предполагат, че съединенията в нара могат да оказват помощ в битката с премествания от комари вирус, прочут като Mayaro virus.

11. Памет

Според изследване, пиенето на сок от нар всеки ден може да усъвършенства ученето и паметта .

В изследването 32 души са консумирали 240 мл сок от нар или друга напитка в продължение на 8 седмици. След 4 седмици тези, които са консумирали нар, демонстрират по-добри резултати на тестванията за памет. fMRI сканирането също разкрива нараснала мозъчна интензивност по време на тези проби.

В допълнение, кръвните проучвания демонстрират, че имат по-висока антиоксидантна интензивност.

12. Сексуална интензивност и плодовитост

Исторически видяно, хората плода нар с изобилие и обилие.

Антиоксидантите в нара може да оказват помощ за отбрана на плодовитостта. По-стари изследвания демонстрират, че оксидативният стрес може да докара до дисфункция на сперматозоидите и понижена плодовитост  .

от 2014 година откри, че пиенето на сок от нар може да увеличи качеството и подвижността на спермата. Подвижността е придвижването, належащо на сперматозоидите, с цел да доближат яйцеклетката.

13. Издръжливост и спортни достижения

Според , съединенията, присъстващи в нара, могат да оказват помощ за възстановяване на представянето при осъществяване на извършения и да оказват помощ за възобновяване след подготовка.

В от 2019 година на велосипедистите, които са консумирали нар, им е било належащо доста повече време, с цел да доближат точка на безсилие, в сравнение с тези, които не са го консумирали.

14. Диабет

В Близкия изток хората обичайно нара за лечебно растение при диабет и някои изследвания поддържат това.

Някои  предполагат, че антиоксидантната интензивност в нара може да е от изгода за хората с диабет вид 2. По-конкретно, има доказателства, че съединенията в нара могат да оказват помощ за намаление на равнищата на кръвната захар на гладно.

Въпреки това,  не откри, че екстрактът от нар има някаква изгода за хора с диабет вид 2.

Трябва да се има поради, че един нар съдържа към захар. Ако човек с диабет желае да употребява сок от нар, той би трябвало да го направи, като в същото време поддържа равнищата на глюкозата в границите, указани от доктор.

15. Заздравяване на рани

В едно  са употребявали цветовете и екстракта от нар, като средство за укрепване на рани. Установява се доста понижаване на размера на раните, третирани по този метод.

Също по този начин се следи, че структурата на новата кожа е добре завършена и че има малко възпалителни кафези в региона.

Този опит не е включвал пиянство на сок от нар, само че е още едно доказателство за лечебните свойства на нара.

Какви са страничните резултати и противопоказания на сока от нар?

Нормалните количества сок от нар евентуално са безвредни за множеството хора. Но някои хора би трябвало да бъдат деликатни.

Възможно е да сте алергични към нар. Това може да аргументи:

  • сърбеж
  • Подуване
  • Хрема
  • Затруднено дишане
  • Анафилаксия (животозастрашаваща реакция)

Ако имате орален алергичен синдром, може да сте чувствителни към нар. Това положение включва алергии към прашец от бреза и разнообразни плодове.

Някои хора имат храносмилателни странични резултати от нар. Диарията е най-честата. Коренът, стъблото и кората на нара съдържат субстанции, които могат да бъдат нездравословни в огромни количества.

Някои ранни изследвания сочат, че комбинирането на нар със статини (лекарства за намаление на холестерола) е рисково.

Комбинацията от нар и статини може да причини рабдомиолиза. Това е съществено положение, включващо разграждане на мускулни нишки и евентуално бъбречна непълнота.

Често задавани въпроси

Колко сок от нар би трябвало да пиете дневно?
Повечето хора могат безвредно да пият 1 чаша (240 мл) 100% сок от нар през множеството дни като част от разнообразна диета.

Въпреки това, всеки със здравословно положение би трябвало първо да се съветва с доктор дали е безвредно за него да усили потреблението на този сок.

Как се прави сок от нар?
Разчупете нара на части и отделете зърната от кората под вода. Това оказва помощ да се предотврати пръскането на сок от нар на всички места. Блендирайте за 15 до 20 секунди и прецедете през цедилка.

Добре ли е да пием сок от нар всеки ден?
Някои учени оферират сока от нар да се включи като рутинна част от диетата, защото има сърдечно-съдови и други изгоди за здравето.

Заключение

Нарът е плод, който може да има разнообразни изгоди за здравето. Неговите антиоксидантни свойства могат да подобрят цялостното здраве и да оказват помощ за понижаване на риска от някои положения.

Най-добре е да се консултирате с доктор, преди да увеличите количеството сок от нар, което човек употребява, с цел да сте сигурни, че няма да повлияе на медикаментите, които приемате.

Хората с диабет би трябвало да се съветват с доктор по отношение на най-безопасния метод за включване на нар в диетата.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР