Нарастват усилията на Конгреса да лиши финансирането от съдебните преследвания на Тръмп на специалния прокурор

...
Някои от съюзниците на бившия президент Доналд Тръмп в Конгреса
Коментари Харесай

Някои от съюзниците на бившия президент Доналд Тръмп в Конгреса се подиграват да намерят начин да лишат финансиране от съдебните преследвания на специалния прокурор Джак Смит.

В поредица от нови предложения републиканците в Камарата на представителите се опитват да забранят използването на федерални пари за плащане на разследването на Смит и наказателните дела срещу Тръмп.

Поне три различни усилия вече са в ход, според преглед на CBS News. Въпреки че е малко вероятно да създадат голям брой поддръжници и са критикувани като политическа поза, предложенията в крайна сметка биха могли да провалят крехките преговори за избягване на спиране на правителството или спешно финансиране за помощ при природни бедствия в Хавай и Върмонт. И те биха могли да бъдат проблем в републиканската партия на Капитолийския хълм.

Обвинението срещу Тръмп във Вашингтон, окръг Колумбия, този месец би лишило Джак Смит от федерална заплата.

В изявление за CBS News , каза Огълс, „Много е минало времето Конгресът да използва властта си, за да каже на Джак Смит „уволнен си“.“

Предложенията са генерирали само шепа съ-спонсори досега, но законопроектът на Огълс получи подкрепата на представителя от Западна Вирджиния Алекс Мууни, републиканец в Камарата на представителите, който търси номинацията на партията си – и одобрението на Тръмп – за място в Сената на САЩ през 2024 г. Мууни каза пред CBS News, „Подкрепям задържането на финансиране на Джак Смит, докато Министерството (на правосъдието) престане да прокарва своята крещящо пристрастна двустепенна правосъдна система. Тези отвратителни злоупотреби с власт ще се провалят и Доналд Тръмп ще бъде избран отново през 2024 г."

Трето предложение се появи, което може да попречи на текущите преговори за предотвратяване на спирането на правителството. Конгресменът Марджъри Тейлър Грийн, републиканец от Джорджия, в публикация в социалните медии по-рано това лято, каза, че ще добави формулировка, която да обезсмисли наказателното преследване на Смит, за да бъдат приети сметки за разходи. Поредица от законопроекти за бюджетни кредити или краткосрочна продължаваща резолюция трябва да преминат както в Камарата, така и в Сената до 30 септември, за да се избегне спиране на работата на правителството.

Предложението на Грийн, което изглежда със сигурност ще се противопостави на демократите, може да доведе до противоречиво гласуване или да застраши приемането на законопроекти в Камарата, където републиканците държат много малко мнозинство. В публикацията си в социалните медии Грийн написа: „Няма да гласувам за НИКАКЪВ законопроект за бюджетни кредити за финансиране на въоръжаването на правителството. Надявам се всеки от моите колеги републиканци да се присъедини към мен.“

В подкаст, записан в в края на юли Гец призова колегите си да не чакат до разглеждането на сметки за разходите през септември, за да лишат Смит от средства за прокуратурата.

„Не е необходимо да чакаме процеса на отпускане на кредити“, каза Гетц. Той призова колегите си да прокарат самостоятелния му законопроект за освобождаване на средства от офиса на Смит: „Силата на кесията не е нещо периодично... Това е нещо, което трябва да използваме ден след ден, за да постигнем победа.“

Gaetz призна, Президентът Байдън няма да подпише подобен законопроект, нито демократите в Сената биха се заели със законодателството в горната камара на Конгреса, но Гец каза, че законодателството ще бъде маркер за позицията на републиканците по отношение на наказателното преследване на Тръмп.

Демократите осъждат предложенията и критикуват спонсорите на републиканците, че се стремят да се доближат до Тръмп, докато бившият президент преследва номинацията на партията за Белия дом.

Респ. Марк Покан, демократ от Уисконсин, каза пред CBS News, „Републиканците вече не са политическа партия, а култ, следващ заповедите на Доналд Тръмп. Да държиш правителствено финансиране като заложник, за да защитиш четирикратно обвинения бивш президент, е в най-добрия случай безотговорно и опасно в най-лошия случай."

Rep. Ерик Суолуел, демократ от Калифорния, каза, че републиканците, подкрепящи мерките, „се стремят да възпрепятстват правосъдието, като използват евтини рекламни трикове, маскирани като политика. Няма да проработи.“

Калифорнийският представител Норма Торес, демократ, каза пред CBS News, „Републиканците от Камарата на екстремистите искат да отвлекат годишния процес на финансиране на нашето правителство, за да лишат средства от службата на специалния прокурор, разследваща бившия президент за потенциални престъпления.“

Преговорите относно законопроектите за федерални кредити вече са в несигурен етап . Предвид крайния срок 30 септември, Камарата все още не е приела по-голямата част от своите сметки за разходите и трябва да се ориентира в минно поле от противоречиви изменения и предложения, които рискуват приемането на законодателството.

В допълнение към възможните поправки или формулировка за притискане на разследванията на Смит, предложенията за бюджетни кредити на Камарата на представителите включват формулировка за по-строго ограничаване на достъпа до услуги за аборти, намаляване на финансирането за програми, които обслужват LGBTQ общността и ограничаване на разходите за разнообразие, справедливост , включване и достъпност във федералната работна сила. Тези предложения драстично биха ограничили перспективите за подкрепа на демократите в Камарата и всяко сериозно разглеждане от контролирания от демократите Сенат, който вече се придвижи да одобри своя собствена версия на законопроектите за разходите.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър предложи пред репортери във вторник, че може да е необходима краткосрочна продължаваща резолюция, за да се запази работата на правителството, за да се удължи времето за преговори и да се предотврати затварянето на правителството. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти също повдигна перспективата за краткосрочно решение по време на разговор в понеделник със своите републикански членове, според Associated Press.

Белият дом също е поискал десетки милиарди долари спешно финансиране да подпомогне военните усилия в Украйна и да помогне за реагиране на природните бедствия, които връхлетяха това лято.

Двете съдебни преследвания срещу Тръмп срещу Смит са в начален етап във федералните съдилища във Форт Пиърс, Флорида, и Вашингтон, окръг Колумбия Съдия Ейлийн Кенън определи дата за 20 май 2024 г., процесът срещу Тръмп и двама съобвиняеми по делото за секретни досиета на специалния прокурор срещу Тръмп, в което бившият президент е обвинен в заговор, възпрепятстване и неправилно боравене с класифицирани досиета.

Смит поиска 2 януари 2024 г., дата на процеса по делото за заговор за изборите през 2020 г. срещу Тръмп във Вашингтон, в което Тръмп е обвинен в заговор и възпрепятстване на сертифицирането на изборния вот на 6 януари 2021 г. от Конгреса . Изслушване за определяне на датата на процеса е насрочено за 28 август. 

Тръмп се призна за невинен и в двата случая.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР