Нарастват слуховете, че един ден Рупърт Мърдок и Доналд Тръмп

...
Нарастват слуховете, че един ден Рупърт Мърдок и Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Как Рупърт Мърдок стана осем пъти по-богат от Доналд Тръмп?

Нарастват слуховете, че един ден Рупърт Мърдок и Доналд Тръмп ще бъдат съперници на медийния пазар. Но в случай че Тръмп фактически искаше да стартира медиен бизнес, евентуално щеше да се наложи да направи забележителна инвестиция, която може да бъде предизвикателство за него, като се има поради актуалната му липса на ликвидност и купчината дълг. Състезанието с Мърдок би било още по-трудно.

По-голямата част от положението на Тръмп от 2,5 милиарда $ идва от недвижими парцели, бизнесът, на който татко му го учи. Мърдок, който стартира с по-малко от президента, в този момент има близо осем пъти повече или 19 милиарда $, с медийната си империя.

Историята на Мърдок стартира единствено с един локален вестник в Аделаида, Австралия, който той е наследил от татко си през 1952 година През годините Мърдок създава печеливша бизнес тактика: купува съперници и продава. През 1985 година дебютира в листата на Forbes 400 като притежател на верига вестници, включващи таблоиди във Англия (The Times, The Sun, News of the World) и Съединени американски щати (New York Post, Chicago Sun-Times ), и с чисто положение от на стойност от 300 милиона $, написа Forbes.

Доналд Тръмп се класира на по-висока позиция във Forbes 400 през същата година, като положението му беше 600 милиона $. Тръмп обаче не заслужаваше мястото в класирането. Той сътвори заблудата, че татко му е трансферирал благосъстоянието си на него. Младият правоприемник беше в ранните години на рационализиране на личната си бизнес тактика, която се концентрираше върху заблуждаването на медиите и основаване на задължения. Той се снабди с яхта, казина, хотел Plaza, футболен тим, даже самолетна компания. Но в последна сметка всичко се срина. През 1990 година Тръмп излиза от Forbes 400, съкрушен от задължения и в усложнения с кредитори.

Междувременно Мърдок продължава да се уголемява. Той влага съществено в телевизия, изкупувайки станции в Съединени американски щати, с цел да сътвори Fox Broadcasting Company и разширявайки Sky News във Англия. До 1996 година положението му се усили до 3,9 милиарда $. Той забогатя с още 1,7 милиарда $ през идната година, когато Fox Entertainment Group се отдели от компанията-майка News Corp, което по това време беше третото по величина IPO в американската история.

В последна сметка Тръмп се завърна във Форбс 400 през 1996 година с почти положение от 450 милиона $.

Но Тръмп не всеки път реинвестира рационално.Той купи да вземем за пример голф курорт на име Trump National Doral в Маями за 150 милиона $, след което похарчи още 213 милиона в допълнение за мястото. Днес Forbes пресмята, че парцелът коства единствено 153 милиона $. С други думи, той явно е " излял " над 200 милиона $ там на вятъра.

Мърдок обаче усилва скоростно задатъка си. До 2002 година той е има положение 5 милиарда $ (в съпоставяне с 1,9 милиарда $ на Тръмп) и Fox News е най-високо оценената кабелна мрежа за вести в страната. През 2013 година неговата чиста стойност на благосъстояние доближава 10 милиарда $.

Последната неточност на Тръмп е задържане на бизнес империята, до момента в който поема президентския пост. Откакто Тръмп встъпи в служба, положението му понижа към 1 милиард $. Политиката " разклати " бизнеса.

За сметка на това бизнесът на Мърдок процъфтява по време на президентството на Тръмп.

Рейтингът на Fox News. През 2018 година той се съгласи да продаде филмовото студио на 21st Century Fox, шепа кабелни мрежи и дяловете му в Star India и Hulu на Disney за 71,3 милиарда $. Нетната стойност на благосъстоянието му е повишена от 12 милиарда $ през 2017 година до 19,1 милиарда $ през 2019 година, годината на продажбата. Разбира се, той резервира бижуто в бизнес империята- Fox News.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР