Нарастващият брой на заразените с короанвирус и връщането на строгите

...
Нарастващият брой на заразените с короанвирус и връщането на строгите
Коментари Харесай

ЕЦБ може да разшири пандемичната си програма с още 500 млрд. евро

Нарастващият брой на инфектираните с короанвирус и връщането на строгите ограничаващи ограничения ще накарат Европейската централна банка да усили размера на т.нар „ Пандемична стратегия за изключителни покупки " (PEPP), предвиждат икономисти, интервюирани от Блумбърг.

Експертите чакат ЕЦБ към схемата за покупка на облигации в размер на 1,35 милиарда евро да бъдат добавени от 500 милиарда евро, като това може да се случи през месец декември. Прогнозата е Управителният съвет на ЕЦБ да остави политиката си без смяна на идващото си съвещание, въпреки че някои анализатори чакат президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард да даде сигнал, че следва още поддръжка.

На фона на новите ограничения за ограничение на разпространяването на ковид, в това число и вечерните часове в редица европейски градове, възобновяване на Еврозоната се забавя, повишавайки вероятността от двойна криза. Лагард зяави, че повишаването на инфекциите е пристигнало по-рано от предстоящото и съставлява огромен риск за икономическите вероятности.

Въпреки това ЕЦБ не е под напън да взема прибързани решения. До момента по-малко от половината от парите, ориентирани към PEPP, са били изразходвани, до момента в който ревизираните стопански прогнози няма да бъдат оповестени преди декември. Те ще включват първите прогнози за 2023 година, което може да помогне за точното установяване на нужните стопански тласъци.

„ ЕЦБ ще удостовери, че е подготвена в допълнение да разхлаби политиката си, само че към този момент не е нужно да се подхващат дейности “, разяснява Кристина Тъдман, икономист от DekaBank в Франкфурт.

Повечето участници в анкетата на Блумбърг също по този начин предвиждат, че ЕЦБ ще удължи периода на PEPP с още шест месеца – до края на 2021 година Само една четвърт от респондентите считат, че централната банка ще разшири по-старата си и стратегия за количествени облекчения (QE).

Паричните инжекции на ЕЦБ целят поддържане на ниски лихви за фирмите, семействата и държавните управления, които покачиха доста разноските си, с цел да поддържат стопанската система.

Най-голямото терзание на ЕЦБ остава равнището на инфлация, откакто през август годишната инфлация в Еврозоната излезе изненадващо на негативна територия за пръв път от май 2016 година. Икономистите чакат инфлацията в района на единната валута да доближи равнище от 1,5% през 2023 година, което е доста по-ниско от целевото ниво от „ малко под 2% “. Целевата инфлация, която не е променяна от 2003 година насам, обаче обект на разбор от централните банкери.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР