Нарастващите рискове от стагфлация в САЩ и Европа повишават възможността

...
Нарастващите рискове от стагфлация в САЩ и Европа повишават възможността
Коментари Харесай

Предстои ли загубено десетилетие за портфейла 60/40?

Нарастващите опасности от стагфлация в Съединени американски щати и Европа покачват опцията за " изгубено десетилетие " за известната портфейлна композиция 60/40 от акции и облигации, исторически обсъждана като благонадежден избор за вложение за хората с сдържан вкус към риск.

Такова " изгубено десетилетие " се дефинира като нескончаем интервал на слаба действителна възвръщаемост, споделя стратегът на Goldman Sachs Group Кристиан Мюлер-Глисман и неговите сътрудници Сесилия Мариоти и Андреа Ферарио.

От началото на 2022 година портфейлите 60/40 в Съединени американски щати и Европа е донесъл на вложителите загуба от 10% в действително изражение, написа екипът на Goldman в записка, оповестена в петък. Рисковете от по-бавен напредък плюс инфлация се ускоряват от продължаващата съветска инвазия в Украйна и към този момент се отразяват на доста вложители.
 Задава ли се стагфлация?
Задава ли се стагфлация?

Експертите на Кофас предвиждат съществени последствия за европейските стопански системи и международните стокови пазари

Трите съществени борсови показателя в Съединени американски щати са намалели с 5% до 12% тази година, като софтуерният Nasdaq Composite падна с най-вече.

Междувременно, облигациите също претърпяват тежко време - с 10-годишната американска държавна облигация показваща най-лошото си показване на годишна база от 2013 година към средата на март, което тласна доходността й над 2,1%.

Това понижи успеваемостта на разпределението 60% към акции и 40% към облигации. Признаците за безпокойствие от стагфлация са явни на пазарите на лихвените проценти. Според Goldman Sachs 10-годишният % на предстояща инфлация в Съединени американски щати, индикатор за инфлационните упования, е достигнал най-високото си равнище от 90-те години на предишния век.

Междувременно поправената с инфлацията действителна рентабилност остава покрай най-ниските си равнища от десетилетия, което отразява скептицизма по отношение на икономическия напредък през идващите години. И необятно следваният спред сред 2-годишните и 10-годишните облигации се доближава към инверсия, нормално предвестител на криза.

" Проблем номер 1 с портфейла 60/40 е, че темпът на инфлация значи, че действителната възвръщаемост на облигациите ще бъде негативна ", сподели Джон Силвия, създател и основен изпълнителен шеф на Dynamic Economic Strategy.

" И по-бавният стопански напредък значи по-бавен растеж на облагата, което значи, че частта от акциите на портфейла също ще е наранена. " " Така че общото показване на портфолиото евентуално ще бъде разочароващо спрямо предишните години и това може да продължи цяло десетилетие ", счита Силвия.
 Смъртта на портфейла 60/40 ще носи съществени проблеми за фондовете в бъдеще
Смъртта на портфейла 60/40 ще носи съществени проблеми за фондовете в бъдеще

През 2021 година пазарите се изправиха пред един сериозен проблем: покачването на лихвените проценти по щатските държавни облигации

" Причината е, че имахме прекомерно ниски лихвени проценти в продължение на четири до пет години и доста спекулации на пазара от хора с вкус към риска. Краят на портфолиото 60/40 се очакваше дълго време и най-сетне е тук. "

Изгубеното десетилетие, планувано от Goldman Sachs, бележи поврат от последния цикъл, който се възползва от това, което Мюлер-Глисман и сътрудниците му назовават " систематичен режим на доходността ".

Тогава ниската инфлация и действителните лихвени проценти ускориха оценките и растежа на облагата, макар релативно слабия стопански напредък. Акциите и облигациите се показват добре паралелно - с действителна възвръщаемост на микса 60/40, идваща почти в рамките на 7% до 8% всяка година през последния цикъл, спрямо 5% междинна дълготрайна стойност, споделиха специалистите.

Мисленето зад микса 60/40 преди всичко е концепцията, че облигациите могат да работят като баласт за риска, характерен на акциите. Частните пенсионни проекти са една от категориите вложители, които не престават да се придържат към микса и " рядко се отклоняват от него ", съгласно откриватели на Deutsche Bank.

Но изгубените десетилетия са по-често срещани, в сравнение с мнозина си мислят, съгласно Мюлер-Глисман, Мариоти и Ферарио. Те са се случили по време на Първата международна война, Втората международна война и 70-те години на предишния век - след мощни бичи пазари, белязани от нараснали оценки. И вероятността от изгубено десетилетие се усилва пред лицето на стагфлация, споделиха те.

Комбинацията от други вложения може да помогне за понижаване на риска от още едно изгубено десетилетие за микса 60/40 за вложителите, поучава екипът на Goldman. Те включват систематизиране в " действителни активи " като артикули, недвижими парцели и инфраструктура, както и по-голяма диверсификация на задграничните пазари.

Според Goldman вложителите също би трябвало да имат поради стойностните и акциите с висока дивидентна рентабилност, както и конвертируемите облигации. Разбира се, не всеки поддържа концепцията за нескончаем интервал на неприятна възвръщаемост за портфейла 60/40.

Томас Салопек, пълководец в JPMorgan Chase & Co. JPM, който предизвести през януари, че миксът 60/40 е " в заплаха ", споделя, че Съединени американски щати ще избегнат действителната стагфлация.

" Вярваме ", сподели той, че " няма да има изгубено десетилетие за 60/40 ".

" Засега средата към момента е с висок напредък и висока инфлация ", написа Салопек в имейл до MarketWatch в петък.

С исторически възходящата рентабилност по време на цикъла на повишение на лихвите на Фед, " има здрава награда за риск от акции по отношение на облигации, която най-сетне може да бъде събрана, когато нежеланието за риск отстъпи. Така че превъзходството на акциите би трябвало повече от да компенсира слабостта на облигациите, откакто апетитът за риск се възвърне. "

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
 Goldman Sachs предвижда 5 покачвания на главните лихви от Фед през годината
Goldman Sachs предвижда 5 покачвания на главните лихви от Фед през годината

Очаква се годината да приключи на равнище на главните лихви в Съединени американски щати от 1,25-1,5%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР