Нарастващите предизвикателства в глобален мащаб, свързани с увеличаването на потоците

...
Нарастващите предизвикателства в глобален мащаб, свързани с увеличаването на потоците
Коментари Харесай

Проф. Сербезова пред Световната здравна асамблея: Здравните системи на държавите, които приемат бежанци, трябва да бъдат укрепени

Нарастващите провокации в световен мащаб, свързани с увеличението на потоците от бежанци поради спора в Украйна и нуждата здравните системи в приемните страни да бъдат укрепени, с цел да посрещнат потребностите им бяха акцент в речта на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по време на полемика, която се организира в границите на 75-тата сесия на Световната здравна асамблея.

Дискусията беше проведена от районните шефове на район Европа, Африка и Източно Средиземноморие на СЗО на тематика: „ Здраве за всички, без значение от кое място идват “, отдадена на здравето на бежанците и мигрантите. Проф. Сербезова обърна внимание на нуждата от обединяването на напъните на всички страни в съгласувани и консолидирани дейности във всички браншове, както и от дейното подпомагане на районните офиси на СЗО, защото никоя страна не би могла да се оправи сама.

Припомняме, че в интервала 22 – 28 май 2022 година в гр. Женева, Конфедерация Швейцария се организира 75-та сесия на Световната здравна асамблея, отдадена на тематиката „ Здраве за мир, мир за здраве “. Още при започване на форума българският министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова беше определена от Асамблеята за вицепрезидент, представляващ Европейския район, а на 24 май ръководи 4-тата пленарна сесия.

Възможностите за усилване на връзките и съдействието сред българската страна и интернационалните организации в системата на Организация на обединените нации разиска здравният министър с представители на българската общественост, работещи в системата на Организация на обединените нации. Проф. Сербезова уточни, че точно те са най-хубавите посланици на страната ни в организацията и е сигурна, че всеки един от тях спомага ролята на България в сходни институции да бъде забележима. Всички показаха подготвеност за по-добра съгласуваност и взаимна работа по основни тематики и планове от голяма важност и за България, и за Организация на обединените нации.

В рамките на Световната здравна асамблея министър Сербезова организира редица неофициални срещи с ръководители на делегации, в това число и с генералния шеф на СЗО доктор Тедрос Гебрейесус, и с районния шеф на СЗО за Европа доктор Ханс Клуге. Проф. Сербезова означи нуждата от усилване на взаимоотношението сред България и СЗО по линия на Двугодишното съглашение за съдействие (2022-2023 г.), подписано на 7 март т. година Сред заложените в него цели са: поддръжка за промяната в здравните услуги в региона на психологичното здраве, действия по линия на предварителната защита и контрола на хроничните незаразни заболявания и битка с рисковите фактори, както и повишение на здравната просветеност на популацията и промоция на здравето в учебните заведения.

При закриването на 75-та сесия проф. Сербезова връчи на генералния шеф на СЗО плакет на министъра на опазването на здравето на България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР