Нарастващата подкрепа за популизма в цяла Европа ще усложни плановете

...
Нарастващата подкрепа за популизма в цяла Европа ще усложни плановете
Коментари Харесай

Популизмът саботира плановете на Макрон да реформира еврозоната

Нарастващата поддръжка за популизма в цяла Европа ще усложни проектите на френския президент Еманюел Макрон да реформира еврозоната.

Макрон предложи Европейският съюз да хармонизира данъчната си политика, всяка страна членка да откри минимална заплата, а еврозоната да има личен бюджет и министър на финансите. Това са саамо част от многочислените му хрумвания, които съгласно него ще засилят интеграцията на европейските страни.

Но възходящата поддръжка за партиите, които се опълчват на статуквото в цяла Европа - тази наклонност се видя и на парламентарните избори в Италия - може да заплаши предложенията на Макрон.

" Половината от италианските гласоподаватели са подкрепили партиите, които са срещу статуквото. Независимо кой ще сформира идващото държавно управление, то ще бъде враждебно към Европейския съюз ", съобщи пред CNBC Даниеле Хараламбус, анализатор в Economist Intelligence Unit (EIU).

 Какви промени в стопанската система даде обещание Макрон?
Какви промени в стопанската система даде обещание Макрон?

Новият президент желае да понижи недостига и безработицата, само че може да бъде посрещнат с митинги

Резултатите от изборите в Италия доведоха до провесен парламент, със мощна поддръжка за популисткото придвижване " 5 звезди " и крайнодясната " Лига " (бившата " Северна Лига " ). И двете партии, които ще имат основна роля в процеса на взимане на решения, желаят да предоговорят фискалните правила на Европейски Съюз и да усилят обществените разноски.

Това поражда съществени терзания в Берлин. " Германия ще бъде по-загрижена за шерването на риска ", съобщи Хараламбус.

Настоящите оферти за реформиране на еврозоната се основават на по-високо равнище на шерване на риска сред 19-те страни от валутния блок. Това е сензитивен въпрос за страни като Германия и Холандия, тъй като те не желаят обичайно постоянните им държавни финанси да повлияни от други страни с извънредно високи равнища на дълг.

" Популизмът ще бъде затруднение, a промяната в еврозоната ще бъде дълъг развой ", счита Бас ван Гефен, анализатор от RaboResearch в Холандия.

 Страните от еврозоната би трябвало бързо да реформират стопанските системи си
Страните от еврозоната би трябвало бързо да реформират стопанските системи си

Валутният съюз към момента има проблеми, даже и в Германия

Краткосрочните цели могат да бъдат компрометирани

Очаква се Европейският съвет да даде зелена светлина на оферти за превръщане на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд, сходен на Международния валутен фонд (МВФ), и да продължи банковия съюз - набор от правила за контрол на европейските банки - през юни.

Но неустойчивостта в Италия може да попречи на графика. " Италия връща обратно дневния ред ", сподели Хараламбус. По думите му без работещо държавно управление в третата по величина стопанска система в еврозоната е " малко евентуално " да има действителен прогрес през идващите 3 месеца.

Междувременно в разнообразни европейски столици се чуват от ден на ден гласове, които се опълчват против по-нататъшна интеграция.

 Брюксел желае Европейски валутен фонд
Брюксел желае Европейски валутен фонд

Ще се съгласи ли Германия на промените, препоръчани от Европейска комисия?

Министрите на финансите на 8 европейски страни, в това число Ирландия, Холандия и Финландия, излязоха с отворено писмо по-рано този месец, изтъквайки, че държавите-членки би трябвало да се съсредоточат върху " осъществяването на структурните промени " и " зачитането " на европейските фискални правила - които дефинират тавани за недостиг и държавен дълг - вместо да предизвикват измененията на европейско ниво.

" Вземането на решения следва да остане твърдо в ръцете на страните членки ", пишат министрите, потвърждавайки, че това е методът да " възвърне публичното доверие " и да се води битка против популизма.

Въпреки че новото немско държавно управление се чака да поддържа предложенията на Макрон за нови промени в еврозоната, ограниченията ще би трябвало да бъдат утвърдени от други страни.

 Меркел може да склони за общ бюджет и финансов министър на еврозоната
Меркел може да склони за общ бюджет и финансов министър на еврозоната

Идеята е на френския президент

" Това не е френско-германска Европа ", безапелационен бе холандският министър председател Марк Рюте. Това е знак, че Амстердам евентуално ще има възражения против някои от концепциите за реформиране на еврозоната.

" Трудно е да се каже дали Европейски Съюз ще откри обща основа и в случай че го направи, дали ще бъде задоволително, с цел да отбрани еврозоната от бъдещи финансови разтърсвания ", съмнява се ван Гефен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР