Нарастването на социалните разходи дава добър положителен ефект по отношение

...
Нарастването на социалните разходи дава добър положителен ефект по отношение
Коментари Харесай

Добрата социална политика удължава живота повече от здравеопазването


Нарастването на обществените разноски дава добър позитивен резултат по повод продължителността на живота и възстановяване здравето на популацията, какъвто не се намира при увеличение разноските за опазване на здравето, излиза наяве от обява в Canadian Medical Association Journal.

"Прието е да се счита, че по-високите разноски за опазване на здравето автоматизирано усъвършенстват индикаторите за положително здраве на жителите, само че става известно, че това не е напълно по този начин. “ разяснява доктор Даниел Датон, създател на изследването. „ За разлика от обществените разноски, които прави страната, които изрично може да се каже, че усъвършенстват здравето на всеки един неин жител. “ продължава той.

Ако се сравнят разноските за медицински

действия с разноските в обществената сфера, може да се забележи, че обществените са незначителни като суми, разяснява Датон. Според него, в случай че се преразпредели финансирането им, опазването на здравето няма да е ощетено.

Изследователите считат, че финансирането на обществено обусловени детерминанти на здравето като равнище на приходите, обучение, както и възстановяване на обществената и материална среда, може да помогне за премахване на първопричините за някои болести и неприятното здраве на популацията като цяло.

В изследването си екипът употребява данни от 1981 – 2011 година за 9 от 10 канадски провинции, като в него са включени най-гъсто обитаемоте елементи на страната. Обемът на обществените разноски за този интервал за един канадец възлизал приблизително на 930 $, а разноските за здраве – 2900 $, като сумите са разнообразни за всяка провинция. От разбора станало ясно, че в тези провинции, в които обществените разноски са по-високи от междинното, здравните индикатори на популацията били по-добри. При това те били по-добри, даже когато медицинските разноски били по-ниски.

Свързани публикации.. Лекари и пациенти дискутират бъдещето на българското опазване на здравето 0 Статукво или смяна на здравноосигурителния модел? 0 Лекарства на налични цени - приоритет на председателството в бранш " Здравеопазване " 0

Според откривателите увеличението на обществените разноски даже единствено с 1% по отношение на медицинските би подобрило здравословното положение на популацията без значение по какъв начин се движат медицинските разноски. С всеки % растеж на обществените разноски, смъртността, която зависи от здравна интервенция, пада с 0,1%, а междинната дълготрайност на живота пораства с 0,01%.

Данните получени от екипа били доказани и от приблизителни калкулации за други 30 страни.

„ Ако на всеки $ разноски за опазване на здравето държавното управление добави по един цент за обществена поддръжка, продължителността на живота би могла да се усили с 5%, а евентуално предотвратимата смъртност би могла да падне с 3% “ обобщава Датон.

На пръв взор този растеж на продължителността на живота и спад на смъртността наподобяват незначителни, само че при нарастване на разноските за обществените услуги примерно с 20%, общата дълготрайност на живота нараства значително – с 2 месеца. Ако се регистрира числеността на популацията, към този момент ще става въпрос за милиони човеко-години, освен това без нарастване на разноските за опазването на здравето, а единствено за преразпределение сред двете области, считат създателите.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР