Нарастването на инфлацията е глобално и е достигнало рекордно ниво

...
Нарастването на инфлацията е глобално и е достигнало рекордно ниво
Коментари Харесай

Тиери Бретон: Рекордно ниво на инфлацията в света от началото на века

Нарастването на инфлацията е световно и е достигнало рекордно равнище от началото на 21-ви век. Това предизвестие насочи комисарят на Европейски Съюз по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон в изявление за френския новинарски канал LCI.

" За първи път от началото на века следим такова равнище на инфлация. Това е световно събитие, което е по-силно в Съединени американски щати, в сравнение с в Европа “, призна комисарят.

Според него за финален път сходна инфлация е имало преди четиридесет години, през 80-те години на предишния век. Еврокомисарят означи, че инфлацията е почнала да се форсира още преди спора в Украйна.

" Пандемията от ковид, ускоряването на икономическото възобновяване, цените на силата, суровините и редките метали - вследствие на тези фактори инфлационната наклонност беше мощна още преди началото на украинския спор ", съобщи Бретон. " Инфлацията е изключително публикувана в Съединени американски щати и е доста мъчно да бъде овладяна ", сподели еврокомисарят. " Един от методите за ограничението ѝ е да се покачат банковите лихвени проценти и този развой към този момент се следи в Съединени американски щати ", означи Бретон.

Според френския портал Statista междинният годишен ритъм на инфлация в света към този момент е 7,4%. Но в някои страни процентът на инфлация може да бъде доста по-висок заради локални фактори. Според Statista общият ритъм на инфлация в съвсем 80 страни може да бъде в диапазона от 5 до 10% през годината.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР