Нарастването на броя на престъпленията, свързани с криптовалути, се превръща

...
Нарастването на броя на престъпленията, свързани с криптовалути, се превръща
Коментари Харесай

Над $7 милиарда в криптовалути изпрани през досега 2023 г.

Нарастването на броя на закононарушенията, свързани с криптовалути, се трансформира в сериозен проблем, който съставлява опасност за публичното доверие и попречва необятното разпространяване на цифровите активи.

Престъпниците употребяват все по-усъвършенствани способи, с цел да избегнат откриване и задържане, като престъпността, обвързвана с разнообразни вериги, се обрисува като забележителен проблем.

Дружеството означи, че престъпността в крос веригите се уголемява с по-бързи темпове, в сравнение с се очакваше преди.

Последните данни на Elliptic разкриват, че през 2023 година сред веригите са изпрани противозаконни активи на стойност над $7 милиарда. Това надвишава по-ранната прогноза на компанията за $6.5 милиарда до края на годината, което демонстрира по-бърз ритъм на напредък.

За да подчертае още повече повишаването на престъпността сред веригите, Elliptic означи, че цифрата за миналата година е била $4.1 милиарда, което е съвсем половината от сумата, изпрана през 2023 година до момента.

Elliptic изяснява внезапното повишаване на тази престъпност с обстоятелството, че доста решения за разбор на блокчейн не разполагат с опция за следене и наблюдаване на потока от средства, откакто те бъдат трансферирани в друга верига. Освен това компанията изрази угриженост по отношение на това, че някои снабдители на услуги за крос вериги не ползват стандартите опознаване на клиентите (KYC).

В резултат на това тези злонамерени участници могат да създадат дейностите си сложни за следене, като постоянно превключват сред активите или веригите, както споделиха от Elliptic.

Сред другите типове закононарушения, водещи до изпиране на пари в крос вериги, обири, измами и Понци схеми, групата Lazarus показва най-значително нарастване от 2022 година, със скокове от надлежно 103%, 243% и 168%.

Макар че съответните типове закононарушения водят до огромна част от растежа на прането на пари в крос вериги през тази година, органите подхващат дейности, ориентирани по-специално против THORSwap.

Крос-верижната децентрализирана борса THORSwap изненада крипто общността, като разгласи, че нейният фронт-енд ще влезе в “режим на поддръжка ” на 6 октомври. Това решение беше подбудено от натиска на управляващите, които показаха угриженост по отношение на ескалиращото разпространяване на незаконна активност в платформата.

Крипто общността като цяло реагира негативно на тази вест, като още веднъж разпали дебата за правото на цялост на персоналните данни на потребителите и за това дали управляващите са оправдани да се намесват за сметка на самостоятелните права.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР