Нараства търсенето на къщи и парцели близо до София. Цените

...
Нараства търсенето на къщи и парцели близо до София. Цените
Коментари Харесай

Расте интересът към парцели и къщи край София

Нараства търсенето на къщи и имоти покрай София. Цените на къщите са в необятен диапазон, според от това в какво положение е парцелът. На пазара могат да се намерят нови и обзаведени къщи, като цените им варират сред 250 хиляди и 500 хиляди евро, написа в разбор на консултантска компания на пазара на парцели. Търсенето на имоти в границите на година е повишено близо два пъти.

Търсенето на жилища в София и покрайнините продължава да надвишава предлагането, макар дейното строителство. Повечето купувачи към този момент са доста добре осведомени и знаят тъкмо какво търсят. Много от покупко-продажбите се случват на в началото оповестената от продавача цена, без да има каквито и да било договаряния за отстъпки. Най-голямо е търсенето на двустайни и тристайни жилища, като близо 30% от покупко-продажбите са с капиталова цел.

Сделките на двустайни жилища в столицата най-често се реализират на цени сред 90 хиляди и 130 хиляди евро, а тристайните костват от 120 хиляди до 170 хиляди евро. Тези стойности могат да варират според от това дали парцелът е приключен и има ли налично паркомясто, показват от консултантската компания.

Най-търсените квартали в столицата са Лозенец, Център, Младост, Кръстова вада, Манастирски ливади, Малинова котловина, Обеля, Овча купел и Витоша. Повишен интерес има и в някои елементи на Люлин, където строят нови здания, а цените на жилищата са към момента допустими спрямо други квартали на София.

Основните желания на купувачите са жилищата да са с просторна дневна и повече пространства, което към този момент се е трансформирало в нужда поради опцията за работа от у дома. Запазва се наклонността най-търсени да са жилищата монолитно строителство, като доста покупко-продажби има още на стадий в градеж. В цените “на зелено ” има покачване и приблизително за София те към този момент са сред 1000 евро и 1200 евро на кв. м и 1200-1500 евро на кв. м. за парцел пред Акт 16. За по-луксоз­ни здания могат да доближат и равнища от 1600-1900 евро на кв. м. Най-активно е предлагането в кварталите Витоша (1350 евро/кв. м), Малинова котловина (1300 евро/кв. м), Бояна (1330 евро/кв. м) и Овча купел (1130 евро/кв. м ).

Ръст има и при наемите на жилища. Въпреки, че и наемите на жилищата се повишават, някои притежатели са склонни на отстъпки, с цел да се стигне до договорка. Най-предпочитани от наемателите са кварталите Лозенец, Гео Милев, Хаджи Димитър и Младост, а постоянно търсят и парцели, намиращи се покрай университетите и метростанциите в столицата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР