Нараства натискът върху Унгария да одобри присъединяването на Швеция към

...
Нараства натискът върху Унгария да одобри присъединяването на Швеция към
Коментари Харесай

Политически анализатор: Унгария се опитва да прояви “дипломатически мускули”

Н араства натискът върху Унгария да утвърди присъединението на Швеция към НАТО.

Това оповестява старшият дипломатически сътрудник на Voice of America (VOA), Хенри Риджуел в своя репортаж от Лондон.    

Швеция и Финландия аплайваха за присъединение към НАТО през май 2022 година – три месеца след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. 

Финландия се причисли предходната година. Но Швеция към момента чака - Унгария е последната страна членка на НАТО, която към момента не е утвърдила присъединението си, откакто Турция даде утвърждението си по-рано този месец. 

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани Будапеща да задейства по-бързо.  

“Швеция дава големи качества на алианса във всяка област. Сега Унгария ще би трябвало да работи, с цел да приключи процеса на присъединението на Швеция. Очаквам това да се случи през идващите седмици, когато Народното събрание на Унгария се завърне “, сподели Блинкен.  

Унгарските депутати от партията “Фидес ” на премиера Виктор Орбан неведнъж спираха гласуването на кандидатурата на Швеция за НАТО. 

Миналата седмица Орбан сподели, че в този момент поддържа присъединението на Швеция - и че депутатите ще гласоподават по въпроса, когато се съберат още веднъж през февруари. Депутати от опозицията желаеха в понеделник изключително съвещание на Народното събрание, предава VOA .  

Но ръководителят на Народното събрание – член-основател на “Фидес ” – сподели, че не вижда, за какво би трябвало да се гласоподава “спешно ”.  

Високопоставени депутати от “Фидес ” показаха гнева си против Швеция поради рецензиите за отстъпването на демокрацията в Унгария.  

„ Начинът, по който шведският политически хайлайф нападна Унгария през последните 10 години във връзка с няколко ограничения, основава основа за нас да желаяме спомагателни политически съвещания от шведите, защото става дума за това да се ангажираме с общ боен съюз “, съобщи Балаш Орбан, политически шеф на унгарския министър-председател. 

“Унгария се пробва да прояви “дипломатически мускули ”, споделя анализаторът Золтан Погаца.  

„ Мисля, че Виктор Орбан желае да припомня на западните страни понякога: “Бъдете деликатни, когато се пробвате да ни критикувате за корупция, за проблеми с върховенството на закона или качеството на нашата народна власт ”, споделя политическият анализатор Золтан Погаца.  

Миналата седмица министър-председателят на Швеция отхвърли поканата на Орбан да стартира договаряния в Будапеща по кандидатурата си за НАТО. Двамата водачи би трябвало да беседва на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел. 

Междувременно Русия съобщи този месец, че ще предприеме „ ответни ограничения “, в случай че Швеция се причисли към алианса, предава VOA
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР