Нараства критиката относно начина, по който Манчестър Юнайтед се справя със случая Мейсън Грийнууд

...
Клубът от Висшата лига Манчестър Юнайтед е подложен на нарастваща
Коментари Харесай

Клубът от Висшата лига Манчестър Юнайтед е подложен на нарастваща критика от групи за подкрепа на жените, фенове и медии за начина им на справяне със случая Мейсън Грийнууд, като една фен група го описва като „шокиращо“ и „абсолютна бъркотия“.

Юнайтед обяви в понеделник, че английският национал Грийнууд ще напусне клуба по взаимно съгласие, като 21-годишният нападател е отстранен от януари 2022 г. заради обвинения, свързани с млада жена, след като изображения и запис бяха публикувани онлайн.

Обвиненията срещу Грийнууд за опит за изнасилване, нападение и принудителен контрол – които той отрече – бяха прекратени от Кралската прокуратура (CPS) на Обединеното кралство през февруари. CPS заяви, че „вече няма реалистична перспектива за осъждане“, след като ключови свидетели се оттеглиха от сътрудничеството си с разследването. След това Юнайтед проведе вътрешно разследване по въпроса.

Миналата седмица The Athletic съобщи, че изпълнителният директор на Юнайтед Ричард Арнолд е казал на изпълнителното ръководство на клуба през първата седмица на август, че Юнайтед планира да върне Грийнууд. Докладът доведе до негативна реакция от страна на фенове, благотворителни организации и депутати, а клубът впоследствие обяви, че няма да го възстанови.

В изявление в понеделник Юнайтед заяви, че клубът е приключил разследването и заключава, че „материалът, публикуван онлайн, не предоставя пълна картина и че Мейсън не е извършил престъпленията, по отношение на които е бил първоначално обвинен“, преди добавяйки, че би било „най-подходящо“ за него да продължи кариерата си далеч от клуба поради „трудностите“ да играе отново за Юнайтед.

Бившият капитан на Юнайтед и експерт от Sky Sports Гари Невил разкритикува „доста ужасното“ разглеждане на случая.

„Когато имате значителни и трудни ситуации като тази, това изисква авторитетно ръководство, което идва на самия връх, а Манчестър Юнайтед няма това“, каза Невил.

Клубът не отговори на искането на Ал Джазира за коментар в отговор на забележките на Невил, когато се свърза с него във вторник.

Групата за кампания Female Fans Against Greenwood’s Return заяви, че справянето със случая е „абсолютен хаос“ от страна на ръководството.

„Ще направят така, че да изглежда, че това е било добре обмислено решение, а не просто реактивен опит да прикрият собствените си гръб и да предотвратят по-нататъшна реакция“, каза Карли Вандела, която е част от групата, пред Ал Джазира.

„Мисля, че начинът, по който висшите ръководители и собствениците се справиха с това, беше шокиращ. Показано е колко далеч не са тези, които управляват футболни клубове, с феновете, които ходят на мачове и някои от собствените си служители.“


Кейси Евънс, футболен журналист със седалище в Манчестър, каза, че отчетеният опит за реинтегриране на Грийнууд и евентуалният обратен завой „омаловажават сериозността на ситуацията, като го правят чисто за реакцията на техните клиенти, а не за морала на случая. ”.

Саймън Лойд, писател и автор на мемоарите United With Dad, каза, че макар в крайна сметка да е взето правилното решение от клуба, процесът е бил „ненужно дълъг“ и изглежда игнорира много притеснения на много привърженици.

„Отне твърде много време за начало и фактът, че е имало предполагаем обратен завой, предизвикан от реакцията на феновете, показва, че има липса на разбиране от страна на поддръжниците“, каза Лойд.

„Всички сме наясно, че клубът отдавна е бизнес и че феновете наистина имат значение само в икономически смисъл за собствениците, но това за мен е най-стряскащото нещо.“

Според доклада на The Athletic, първоначалните планове на Юнайтед за завръщането на Грийнууд включват оценка на очакваните настроения на външни фигури, изброявайки отделни футболни експерти, журналисти и политици и посочвайки дали те биха били за или против неговото завръщане.

Планирането раздели тези хора на категории „подкрепящи“, „отворени“ или „враждебни“, а документът на клуба изброява поредица от благотворителни организации за домашно насилие, за които се предполага, че са „враждебни“.

„За мен това е обида за всички жертви, които са преминали през някаква форма на домашно насилие в живота си“, каза Конър Робъртс, водещ и собственик на подкастите All For United и All For United WFC.

„Като самият аз бях жертва на това преди няколко години, това ме накара да се чувствам толкова откъснат от клуба.

„Има чувството, че хората в основата на този процес на вземане на решения, включително Ричард Арнолд, са решили по-рано, че планът е да върнат Грийнууд обратно в страната [преди] да се консултират с други фен групи и домашно насилие благотворителни организации преди решение.“


„Не изглежда добре“

Невил, който игра за Юнайтед от 1992 до 2011 г., каза, че клубът е трябвало да проведе независимо разследване.

„По въпрос като домашното малтретиране и насилието срещу жени трябва да има независимост“, каза Невил по Sky Sports. „Моето виждане по въпроси от тази важност и сериозност е, че те трябва да бъдат разглеждани независимо от група, защото е ясно, че Манчестър Юнайтед не е имал уменията и способността да се справи правилно с тази ситуация. Това е доста над тяхната степен на опит и способности.“

Според Проучване на престъпността за Англия и Уелс (CSEW), през годината, приключваща на март 2022 г., приблизително 1,1 милиона възрастни – 798 000 жени и 275 000 мъже – са били жертви на сексуално насилие (включително опит за сексуално насилие). Данните от CSEW се основават на шест месеца събиране на данни между октомври 2021 г. и март 2022 г.

Шайста Азиз, съдиректор на кампанията Three Hijabis, каза, че футболът като цяло трябва да поеме отговорност за насилието, основано на пола.

„Много сериозните проблеми с насилието срещу жени и момичета и насилието, основано на пола, са структурни проблеми във футбола и обществото като цяло“, каза Азис. „Футболът трябва да въведе процеси за промяна на културите в играта, които ще решат тези проблеми.

„Призоваваме [футболните клубове] да се свържат със специалисти по насилие, основано на пола, и да работят в сътрудничество с нас за разработване на обучение и процеси, които ще позволят на футбола да се справи с тези проблеми на всички нива на играта.“


Вандела също призова за „смислена рехабилитация“ на играчи, които са участвали в обидно поведение.

„Както Women's Aid каза в своето изявление, играчите често са идолизирани от феновете, така че начинът, по който предполагаемите случаи на домашно насилие се третират в клубовете, оказва огромно влияние върху общественото разбиране за това какво се приема и толерира в обществото“, добави тя .

Въпреки че Юнайтед и Грийнууд взаимно решиха, че той няма да играе отново за клуба, той остава служител и му остават още две години от договора, който подписа през 2021 г. Юнайтед обеща да му помогне да намери нов клуб.

„Въпреки че не изглежда добре и много фенове биха се надявали, че ще прекъснат връзките си напълно и незабавно, в действителност това изглежда като най-добрия сценарий“, каза Еванс.

„Надяваме се, че ситуацията може да бъде решена бързо, но бих казал, че след като главата е затворена, феновете на Юнайтед не трябва да забравят, че гласът им има значение, нито трайния ефект, който този процес има върху имиджа на клуба.“

Ресурси:

Ако вие или някой, когото познавате, сте жертва на домашно насилие, тези организации може да са в състояние да помогнат:

В Англия се свържете с националната телефонна линия за домашно насилие на Refuge на 0808 2000 247

В САЩ се свържете с Националния ресурсен център за домашно насилие на 1-800-537-2238 или изпратете имейл на [email protected]

Други международни линии за помощ в 46 държави можете да намерите тук.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР