Нараства интересът към селските къщи в районите около София, Пловдив,

...
Нараства интересът към селските къщи в районите около София, Пловдив,
Коментари Харесай

Расте интересът към селски къщи около големите градове

Нараства ползата към селските къщи в регионите към София, Пловдив, Варна и Велико Търново, както и към просторните жилища в огромните градове, описаха брокери на парцели. Около София най-вече покупко-продажби има в села на разстояние до 50 км от града, а към Пловдив и Варна - до към 30 км.

Купувачите избират оживени и добре уредени села. За тях е значимо до селото да има прекрасен път, да имат достъп до интернет, а съществуването на магазини е преимущество. Около София най-предпочитани са селата в посока Самоков и Боровец. В Пловдив - селата към Родопите, а в регионите на Варна и Бургас атрактивни са селата с елементарен достъп до плажовете. Голям интерес има и към селата в Централния Балкан - към Велико Търново, Габрово, Трявна, Троян, Елена.

След като останаха дълго време вкъщи хората видяха преимуществото да имат дом по-близо до природата, със личен двор, където могат да си играят децата, както и да се срещат с другари. Още преди пандемията редица млади фамилии избираха по-спокоен живот отвън огромните градове. След пандемията обаче тази наклонност се ускори, а брокерите чакат тя да продължи и през идващите години.

Цените зависят от положението на къщата. По-скъпи са парцелите, в които новите притежатели могат да се нанесат незабавно. Ако е нужен главен ремонт, цената на парцела се намалява. Тъй като хората с финансови благоприятни условия желаят избрани улеснения от вкъщи си, все по-често купуват терени, върху които да изградят къща по личен план.

Променя се търсенето на парцели и в градовете. Хората все по-често избират жилища с повече стаи. Пандемията трансформира жилищата освен в дом, а и в офис, и в място, където децата учат онлайн. Това накара доста фамилии да изискат да се пренесат в по-голям апартамент, с повече стаи. В резултат от ден на ден покупко-продажби са с парцели с три и повече стаи.

На пазара на парцели има и друга забавна наклонност, присъща за огромните градове. Поради изнасянето на активността на редица компании в покрайнините на градовете доста българи започнаха да търсят парцели точно в тези елементи. Това добре се вижда в региона на София. Друг сходен образец е Варна, където строителството към този момент е свързало изцяло града с курортите наоколо. Много хора купуват парцели край Варна, с цел да живеят целогодишно в тях, а при потребност да имат бърза връзка с централните зони на града.

Купувачите търсят най-вече ново строителство, като най-предпочитани са жилищата в затворени комплекси и в здания със личен двор. Най-желани са партерни жилища с тераса-двор, както и жилища на по-високите етажи с огромни тераси и хубави гледки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР