Напуснали ИТН, подкрепени от депутати от Продължаваме промяната и БСП,

...
Напуснали ИТН, подкрепени от депутати от Продължаваме промяната и БСП,
Коментари Харесай

Промени предвиждат държавният тотализатор да стане букмейкър

Напуснали Има Такъв Народ, подкрепени от депутати от " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия, са внесли законопроект в Народното събрание за промени в Закона за хазарта. Основно те са свързани с активността на Българския състезателен тотализатор, като депутатите оферират да се отстранен някои ограничавания пред активността му, разширението на мрежата, продажбите, типовете хазартни игри, които предлага. Най-общо задачата е да се улесни достъпът на популацията до мекия хазарт, излиза наяве от претекстовете към законопроекта.
Държавният тотализатор стана монополист в лотарийните игри след разтърсванията в хазартния бизнес при започване на 2020 година Тогава правителсвото на Бойко Борисов лиши лицензите на компаниите на главния състезател Васил Божков. С обясненията, че би трябвало да се ограничи зависимостта на българите от търкането на талони, на държавното тото бе неразрешено да преотдава на други търговци тази активност и бе въведено условието да провежда този тип
хазарт единствено в лични или наети пунктове със собствен личен състав.
Вносителите на измененията в Закона за
хазарта означават, че БСТ не може да прави активността си в цялостен размер и да осъществя задоволително доходи, с които след това да финансира спорта и културата. От претекстовете излиза наяве, че през 2020 година БСТ е имал 1507 пункта, като един пункт покрива 4613 души население, а продажбите са били на стойност 125 млн. евро. Дават се образци с някои европейски страни като Белгия, Гърция, Хърватия, Финландия, в които наситеността от лотарийни пунктове е в пъти по-голяма, а оттова и приходите от хазартните игри в тях. Средно за Европа един пукт покрива 1725 души и в случай че това съответствие се реализира и у нас, приходите на БСТ ще да скочат с 35%, показват вносителите. Те оферират от началото на август тази година да отпадне условието БСТ да предлага игрите си само в лична приемателна мрежа, защото това е финансово голословно - разноските за поддръжка на личен пункт и личен състав са 7 пъти по-големи от тези за поддръжка на " несобствена точка за продажба ". В противоположен случай броят на тото пунктовете в страната щели да намалеят до 600, а оттова и приходите, които се разпределят за спорт и просвета.
Предлага се изплащането на облаги да се прави освен в банки, само че и в офисите на други снабдители на платежни услуги. Предлага се още разширение на портфолиото на БСТ - да се допусне държавният оператор да провежда онлайн моментна
лотария, както и да влезе на пазара на спортните залози. Освен това се планува БСТ да стане и букмейкър - да провежда спортни залагания и директно да конкурира компании като " Ефбет ", " Уинбет ", " Бет365 ", " Буин " и " Палмсбет ". Лицензът на пионера в тази сфера у нас " Еврофутбол " бе лишен преди година, а друга от компаниите на Васил Божков - 7777.bg, загуби опцията да провежда игри поради наложени запори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР