Напусна ни великолепната актриса и достоен човек Добринка Станкова (1947-2022),

...
Напусна ни великолепната актриса и достоен човек Добринка Станкова (1947-2022),
Коментари Харесай

България загуби талант! Почина обичана актриса

Напусна ни превъзходната актриса и заслужен човек Добринка Станкова (1947-2022), оповестиха от Народния спектакъл " Иван Вазов “, на чиято сцена тя същински живя и твори близо 50 години. Актрисата си е отишла в сряда заран на 74, след тригодишна битка с тежко онкологично заболяване, осведоми в. " Сега ".

" В магическото театрално пространство Добринка беше и трагичната Мартирио в " Домът на Бернарда Алба " от Федерико Гарсия Лорка, и очарователната Олга в " Когато гръм удари “, и ироничната Амалия от " В полите на Витоша “ от Пейо Яворов, и смелата Лиза в " От мозъка си тегли “ от Александър Грибоедов, и ранимата Офелия в " Хамлет “ от Уилям Шекспир, и жестоката в самоувереността си Алис в " Мъртвешки танц “ от Аугуст Стриндберг, и блестящо комедийната Кармела в " Призраци в Неапол “ от Едуардо де Филипо, и безпределно смешните Драгана, Бояна и Оливера Нос в " Лари Томпсън “ от Душан Ковачевич, и сдържаната госпожа Хил в " Пигмалион “ от Бърнард Шоу, и сериозната Психотерапевтка в " Шокомания “ от Филип Блазбанд, и дружелюбната Медведева в " Чаровно лято с всичките му там неприятности “ от Максим Горки, и невероятната с безкрайните си претенциите Гуендълин в " Колко е значимо да бъдеш сериозен/години по-късно " от Том Томас...и още доста други незабравими лица и души “, напомнят сътрудниците ѝ някои от основните функции в кариерата на актрисата.

" Добринка Станкова вечно ще остане в трупата на Народния спектакъл и в сърцата на всички, които са работили и обичали изкуството на театъра като нея “, написаха артистите от НТ " Иван Вазов “, отбелязвайки яркото ѝ наличие на първата ни сцена и прощавайки се с нея със алегоричен финален реверанс и овации.

С некролог за кончината на актрисата излязоха и от Съюза на българските кино дейци.

" СБФД се раздели с един положителен човек и безрезервен създател “, гласи той. Безбройни и запаметяващи се са функциите на Добринка Станкова и в киното, допълват от съюза, акцентирайки някои от най-значимите: Божанка от " Иконостасът “, Лена от " Трета след слънцето “, Ана в " Зарево над Драва “ и още – в " Къщи без огради “, " Пантелей “, " Прозорецът “, " Константин мъдрец “, " Горе на черешата “, " Мъже без мустаци “, " Дефицит “, " Онова нещо “ и други

В съзнанието на необятната кино аудитория обаче русокосата актриса сигурно ще остане най-много с превъплъщението си като Рачето в емблематичния за епохата филм на Въло Радев " Черните ангели “ (1970). В него тя си партнира с младите и също по този начин забележителни Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Виолета Гиндева, Доротея Тончева и Марин Младенов.

Добринка Станкова е родена на 1 декември 1947 година в София. Първоначално учи съветска лингвистика, а по-късно приключва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1971 година в класа на проф. Любомир Кабакчиев. Започва да играе на сцената на Драматичен спектакъл " Стефан Киров “ в Сливен, а през 1972 година е поканена в трупата на Народния спектакъл.

Опелото на Добринка Станкова ще се състои на 1 юли, петък, от 13.00 ч. в църквата " Света София “.

Поклон пред светлата памет на актрисата!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР