Напусна ни проф. д-р Вера Лалева Ганчева. Тя бе изтъкната

...
Напусна ни проф. д-р Вера Лалева Ганчева. Тя бе изтъкната
Коментари Харесай

Почина проф. Вера Ганчева

Напусна ни проф. доктор Вера Лалева Ганчева. Тя бе изтъкната преводачка от скандинавски езици, издателка, университетска преподавателка и авторка на книги, очерци, научни писания. Новината споделиха нейни близки в обществените мрежи.

Особено известни са преводите ѝ на „ Пипи Дългото чорапче “ (първият превод на Астрид Линдгрен от оригинал, 1968) и „ Братята с лъвски сърца “ от Астрид Линдгрен, както и тези на произведения от Аугуст Стриндберг, Кнут Хамсун, Юхан Борген, Артур Лундквист, Ролф Якобсен, Тумас Транстрьомер, Ларш Гюстафсон и други.

Почина акад. Стефан Воденичаров

За превода си на „ Пипи Дългото чорапче “, Ганчева получава Международното отличие за превод на името на Ханс Кристиан Андерсен.

За работата си като литературовед и преводач е удостоена и с други награди, като тази на Съюза на шведските писатели през 1993 година. През 2000 година получава за повторно премия на Шведската академия. Ганчева е родена е на 23 февруари 1943 година в София.

Завършва Славянска лингвистика. От 1965 до 1968 година учи история на скандинавските литератури и шведски и норвежки език в Стокхолмския университет. От 1966 до 1976 година работи в Българска телеграфна агенция – стартира като кореспондент в „ Международна информация “, най-после е основен редактор на седмичника „ ЛИК “. През 1976 година става заместител основен редактор на сп. „ Отечество “. През 1978 година заема поста основен редактор на издателство „ Народна просвета “, а от 1980 до 1989 година е негов шеф. През 1989 година напуща „ Народна просвета “ и работи в Швеция над дисертация труд за историческото развиване на шведската в подтекста на международната литература, която пази през 1992 година в Института за литература при Българска академия на науките. През 1991 година основава издателство „ Хемус “ и е негов шеф до края на 2001 година. От лятото на 2002 година е съсобственик и шеф на „ Хемус Груп “. От 1996 до 1997 година е шеф на Народната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “. От средата на 90-те години на ХХ век преподава история на скандинавските литератури в компетентност „ Скандинавистика “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, а от 1999 година и по староскандинавска митология и по културна история на Скандинавския север. От 1993 година е председателка на сдружението за другарство „ България-Швеция “. През 2001 година излиза книгата ѝ „ Швеция – страната и хората “.

Вера Ганчева е председателка на журито, което присъжда всеки две години премия на преводач от български на шведски или от шведски на български и управлява фонда със средства за нея, дарени от шведския публицист Артур Лундквист и брачната половинка му, поетесата Мария Вине.

Поклон пред паметта ѝ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР