Напусна ни маестро Борислав Иванов на 90 годишна възраст! Името

...
Напусна ни маестро Борислав Иванов на 90 годишна възраст! Името
Коментари Харесай

Почина легендарен директор на Опера Пловдив

Напусна ни маестро Борислав Иванов на 90 годишна възраст! Името на доайенът на българските диригенти е тясно обвързвано с креативния път на Опера Пловдив като неин шеф цели 15 години и на Верди фестивал на Античния спектакъл! Изпращаме го с поклонение, любов и дълбока горест! Поклон!

Опера Пловдив ще посвети гала-концерта " Най-големите опери на Верди " на 5 февруари в памет на маестро Иванов. На 24.01 (понеделник) от 10 часа във фоайето на Дом на културата в Пловдив ще бъде сложена възпоменателна книга, в която фенове, сътрудници и другари на огромния диригент да оставят своите послания.



Борислав Иванов приключва Първа мъжка гимназия и като частен възпитаник с цигулка и пиано новосформираното Музикално учебно заведение във Варна. След дипломирането си в първия диригентски клас на Държавната Консерватория, дирижира в разнообразни градове, а във Варна дебютира с операта „ Имало едно време “ на Парашкев Хаджиев, с който го свързва дългогодишно креативно съдействие.

За Борислав Иванов ласкаво се изричат международни музикални престижи като композиторът Арам Хачатурян и диригентът Курт Мазур, режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на стаж в Комише Опер в Берлин, а Херберт декор Караян характеризира дарбата му с думите: „ Борислав Иванов има огромна благозвучност.

Неговата мануална техника се отличава с точност, изясненост, сигурност и рутина и това му разрешава да интерпретира с огромна изразна сила”. Ученикът на Караян е поканен да дирижира Симфоничния оркестър на Берлин, на който става и Генерален музикален шеф в продължение на цели 40 сезона.



Като диригент с богат репертоар и шеф на оперните театри във Варна и Пловдив, на ММФ „ Варненско лято “ и редица други фестивали и музикални институции, Борислав Иванов има големи заслуги за одобряване на българската музикална просвета и българските оперни гласове на международния подиум.

С тях и със солисти от целия свят гастролира неведнъж в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и други Дирижира над 3500 спектакъла на 4 континента и 65 сезона стои с неизменим триумф на диригентския пулт. Доказан създател от международен сан, Маестро Иванов е притежател на многочислени оценки, измежду които: Почетен кръст за заслуги към културата, първа степен, от Президента на Федерална Република Германия Рихард декор Вайцзекер; Орден „ Кирил и Методий “, Почетен знак на Пловдив и Варна, Почетен жител на Варна, Награда „ Варна “; „ Златен век “ от Министерство на културата; „ Златно перо “ на Европейския музикален фестивал и други
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР