Напускането на западните автомобилни производители стесни възможностите за избор на

...
Напускането на западните автомобилни производители стесни възможностите за избор на
Коментари Харесай

Китайски автомобили заляха Русия

Напускането на западните автомобилни производители стесни опциите за избор на съветските консуматори и това отвори хоризонта пред китайските играчи. Марките като Haval, Chery и Geely към този момент съставляват 40% от продажбите на нови коли в Русия, демонстрират данните на аналитичната организация Autostat и консултантската компания PPK.

За съпоставяне, делът на китайските марки бе по-малко от 10% от продадените нови транспортни средства през януари-февруари 2022 година, интервалът директно преди началото на войната в Украйна. Година по-късно те се възползват от оставената празна ниша след изтеглянето на колоси като Renault, Nissan и Mercedes.

Руските консуматори обаче не са изключително удовлетворени. Reuters беседва с няколко купувачи на коли – частни лица и дилъри – които акцентират по-ниското качество на някои китайски коли от това на западните им съперници. Експерти от сектора обявиха, че китайските производители би трябвало да подобрят репутацията си, без значение че пазарният им дял се повишава.

28-годишният Степан, който все по-често кара китайски коли, когато употребява услуги за споделени транспорти, е измежду скептичните. „ През 2022 година съумях да си купя Skoda. Ако желаете честното ми мнение, разликата (с китайските автомобили) е голяма “, разяснява той.

Чешкият авто производител Skoda Auto, част от Volkswagen Group и един от няколкото западни автомобилни производители, които имаха локално произвеждане в Русия, е на финала на договорката за продажба на активите си в страната. Както доста други, компанията бяга вследствие на западните наказания, откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари предходната година.

Докато избира новия си китайски автомобил, 74-годишният Александър търси подобен, който да включва шведска технология. „ Вярвам, че с времето надеждността ще се усъвършенства “, споделя той. „ Например, знам, че (Geely) Tugella има мотор Volvo. Това ми продаде този автомобил. “

Предшественикът на Владимир Путин на президентския пост – Дмитрий Медведев – съобщи след визитата си в Китай през декември, че съдействието с китайските производители е положително, а визиите на потребителите са остарели.

„ Случвало се е да се смеем на някои техни дизайни, само че аз се качих на локален автомобил и разгледах други “, описа той. „ Ще кажа напряко: автомобилът, който карах, сигурно не беше по-лош от Mercedes. “

Пресъхващата конкуренция

Повечето западни автомобилни производители, които се бореха с локалните играчи за пазарен дял, откогато започнаха да строят фабрики в Русия при започване на 2000 година, прекратиха активността си предходната пролет.

„ Цял живот сме живели фокусирани върху европейските, японските, американските марки и не сме отчитали изключително китайския пазар, който... се развива с невероятни темпове “, споделя Владимир Шестак, общоприет шеф на „ Алтаир-Ауто “ във Владивосток, чийто дилърски център е профилиран в марките Mercedes-Benz и Geely.

Въпреки че по-голямата част от задграничните компании са напуснали Русия или са в развой на овакантяване, запасите и паралелният импорт значат, че колите на някои компании към този момент остават в продажба.

Марката Lada на локалния производител Avtovaz е най-популярната в Русия. Renault, посредством някогашния си надзорен пакет акции в Avtovaz, имаше максимален пазарен дял измежду задграничните производители, преди Русия да стартира по този начин наречената „ специфична военна интервенция “ в Украйна.

Въпреки че китайските коли от ден на ден запълват празнината, неналичието на известност остава проблем, означи автомобилния специалист Сергей Асланян. „ Да, те към този момент съвсем нямат съперници тук “, сподели той. „ Но това не значи, че хората бързо ще трансформират мнението си. “

Пазарният дял на китайските марки доближи 37,15% през януари-февруари, спрямо 9,48% година по-рано, сочат данни на Autostat и PPK. Продажбите на напускащите европейски, японски и корейски марки са намалели до 22,6% от 70%.

Рязкото съмнение обаче идва на фона на сензитивно спадащите продажби на нови коли – през 2022 година те се сринаха с 58,8%, защото по-ниският стандарт на живот и желанието за коли западно произвеждане накараха хората да понижат разноските си и да купуват повече използвани транспортни средства.

В знак на засилващо се съдействие китайската Haval към този момент създава коли на локално равнище, до момента в който в Москва възроденият от руската ера „ Москвич “ употребява елементи за мотори, дизайн и инженеринг от китайската JAC.

Друг проблем за потребителите обаче е цената. Дори Медведев съобщи, че тази на „ Москвич “ наподобява малко висока – неотдавна излезе любопитно съпоставяне, съгласно което съветският модел 3е на въпросната марка е по-скъп за руснаците, в сравнение с е Tesla Model 3 за американците.

За съпоставяне, цените на Lada Granta, най-широко продаваният автомобил в Русия, стартират от към 680 000 рубли, до момента в който при „ Москвич “ става дума за 2-3 млн. рубли.

„ (Китайците) внасят доста коли, само че в случай че приказваме за цена, а не за качество, въобще няма евтини коли “, сподели Максим Кадаков, основен редактор на списание „ Зад кормилото “.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР