Напускаме на 31 октомври - без ако и обаче, заяви

...
Напускаме на 31 октомври - без ако и обаче, заяви
Коментари Харесай

Борис Джонсън заплаши с избори, ако парламентът отложи Brexit

" Напускаме на 31 октомври - без " в случай че " и " обаче ", съобщи Джонсън

Борис Джонсън заплаши да свика изключителни избори, в случай че Народното събрание не поддържа решението му за овакантяване на Европейския съюз (ЕС) на 31 октомври. До ултиматума на новия английски министър председател в понеделник вечерта се стигна, откакто група консерватори и лейбъристи оповестиха, че във вторник ще опитат да гласоподават закон, който да накара Джонсън да изиска отсрочване на Brexit до 31 януари следващата година.

Позицията на Джонсън

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Искам всеки да знае - няма условия, при които ще желая Брюксел за отсрочване. Напускаме на 31 октомври - без " в случай че " и " обаче ". Няма да приемем какъвто и да е опит да се откажем от обещанията си или да отменим референдума ", разяснява Джонсън нощес след изключителното съвещание на държавното управление.

По време на изказването си Джонсън настоя, че с поддръжката на депутатите, ще успее да наложи промени в актуалната договорка за Brexit, които неговата предшественичка Тереза Мей не съумя да прокара. По думите му самодейностите за отсрочване на Brexit пречат на договарянията за нова договорка и прави Брюксел по-малко податлив към взаимни отстъпки.

Джонсън упорства за унищожаване на " аварийния проект за Северна Ирландия ", посредством който се заобикаля " твърда " ирландска граница. Брюксел държи на тази уговорка и неведнъж е питал за други възможности, само че от от " Даунинг стрийт " 10 към момента не са дали такива.

Какво желае групата депутати

Още през днешния ден - първия ден след лятната почивка - групата депутати ще изиска ексклузивен спор, с цел да прокара закон, по силата на който Джонсън би трябвало да изиска от Европейски Съюз отсрочване на Brexit до 31 януари 2020 година, вместо да извади Англия без договорка на 31 октомври.

Източници, близки до Джонсън, са удостоверили, че кабинетът е одобрил провеждането на изключителни избори на 14 октомври, в случай че групата на депутатите успее да прокара закона през днешния ден. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин съобщи, че партията му е подготвена за избори и упрекна Джонсън, че " заплашва английския народ с Brexit без договорка, в случай че не реализира своето в Народното събрание ".

Реакцията на пазарите

Заради проблемите сред премиера Борис Джонсън и Народното събрание паундът се обезцени по отношение на $ до най-ниското си равнище от началото на 2017 година Британската валута падна под психическото равнище от 1.20 за $, като към 12.45 часа българско време курсът е 1.1984 или намаляване от 0.65%. Спрямо еврото отстъплението е малко по-малко – 0.39% до 1.0959. Важните събития

Сряда, 4 септември
На доктрина държавното управление би трябвало да показа доклад за разноските си. Но в случай че депутатите поемат контрола, те могат да дефинират деня за приемане на закон, който да забрани Brexit без договорка на 31 октомври. Възможно е той да бъде признат в рамките дневно, само че държавното управление евентуално ще опита да попречи на това.

Четвъртък, 5 септември
Ако законът за прекъсване на Brexit без договорка е към този момент признат от долната камара, той ще иде в Камарата на лордовете, която също би трябвало да го утвърди, с цел да може да влезе в действие. Възможно е там преднамерено дебатите да бъдат забавени по този начин, че процедурното време за гласоподаване да изчете.

Петък, 6 септември
Няма съвещание на Народното събрание.

Седмицата 9 – 12 септември
Не се знае в кой ден тъкмо Народното събрание ще бъде разхлабен, само че ще бъде в границите на тази седмица. Ако законът срещу Brexit без договорка не е минал през двете камари и през утвърждението на кралицата преди този момент, той няма да влезе в действие и процедурата няма да продължи през октомври.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР