Напук на пандемията и на въведените ограничения, в най-голямото село

...
Напук на пандемията и на въведените ограничения, в най-голямото село
Коментари Харесай

Кандидат-пожарникар спаси кръста на Богоявление в Зверино навръх имения ден на първородния си син /снимки/

Напук на пандемията и на въведените ограничавания, в най-голямото село в община Мездра - Зверино, съблюдаваха традицията, възродена преди пет години, и на Богоявление в сърцето на Искърското дефиле още веднъж беше осъществен ритуалът по избавяне на кръста, комбиниран с мъжко хоро в ледените води на река Златица.
В унисон с противоепидемичните ограничения, тази година честването на огромния християнски празник се състоя навън - пред оброчния кръст на Св. Богородица в „ Долната махала “, където енорийският духовник отец Антон Петков отслужи Велик Богоявленски водосвет, благослови миряните и ги поръси със светена вода за здраве.
Сред пристигналите да почетат Кръщение Господне бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, доста поданици на крайискърското населено място, посетители от близко и отдалеко, както и много именици. Най-невръстният от тях беше 5-месечният Йордан - първородна рожба на сем. Емил и Маринела Якимови.
Тази година за „ спасяването” на Богоявленския кръст се хвърлиха 13 мъже и малдежи, родени в Зверино, пременени в национални носии. Сред смелчаците беше и кметът на селото Стоян Петров. Пръв до Разпятието стигна 25-годишният Емил Якимов, който сега е кандидат-пожарникар.
Кулминацията на празника беше мъжкото ледено хоро, което се изви в река Златица за пета поредна година и на на което се хванаха всички участници в ритуала. Те запяха заедно „ Песен за Капитан Петко войвода”, воглаве със „ спасителя “ на кръста, развял националния трикольор.
„ Чувството е неописуемо - зарежда те със мощ и сила, показа на излизане от реката Емил Якимов, който взе участие в ритуала за четвърти път. Пожелавам на всеки българин да изпитата тази тръпка. Няма от какво да се опасяваме - това е нещо, с което можем единствено да се гордеем! Важното е да спазим традицията и да съхраним българския дух! Докато сме тук - няма какво да ни спре! “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР