Напрежението в Украйна ескалира с престрелки в Донбас. Около 9

...
Напрежението в Украйна ескалира с престрелки в Донбас. Около 9
Коментари Харесай

Кой изстреля снарядите по детската градина в Донбас?

Напрежението в Украйна ескалира с престрелки в Донбас. Около 9 сутринта два снаряда улучиха детската градина " Приказка " в региона на Луганск. Дупката на стената е голяма, а в същото време там са се намирали 20 деца и 18 души личен състав, оповестиха кореспондентите на bTV.

Всички деца мигновенно са били евакуирани в бомбоубежище. Трима от възрастните са ранени.

" Бях да изхвърлям боклука зад ъгъла и чух свистене. Много се уплаших, беше ми като на сън, от боязън хвърлих всичко. Беше ужасно, децата плачеха, страшна панорама ", описа пред bTV възпитателка. Директорката свидетелства, че всички са се уплашили, а трима от личния състав, които са били най-близо, са откарани в болница. " Чухме пронизителен тон и мощен гърмеж. Децата закусваха, всички се изплашиха, само че бързо ги евакуираме на безвредно място ", съобщи директорката на градината Наталия Иванова.

Местните хора не смеят да изрекат от кое място е пристигнала офанзивата, а двете воюващи страни се упрекват взаимно - украинци и сепаратисти от така наречената Луганска национална република.

 Скрийншот: bTV

Според украинските управляващи въпреки всичко настояват, че офанзивата е дело на сепаратисти от Луганск и Донецк. " Около 9 ч. съперникът уцели наши позиции в станция Луганск. С два 122- милиметрови снаряда беше уцелена детската градина ", изясни пред тв екипа Богдан от Въоръжените сили на Украйна.

Британският министър председател Борис Джонсън пък съобщи, че офанзивата против детската градина е била " интервенция под подправен байрак, целяща да дискредитира украинците ", съобщи Ройтерс, базирайки се на известие на " Пи Ей Медия ".

" Доста се притесняваме, че това е нещо, което ще виждаме все по-често през идните дни ", предизвести Джонсън, представен от Българска телеграфна агенция.

В обществената мрежа Телеграм под видео, записало вредите от снарядите върху детското заведение, се твърди, че също през днешния ден е било улучено и учебно заведение в село Вробьовка.

Престрелките сред двете враждуващи страни в Донбас са всекидневие към този момент 8 години в региона с значително съветско етническо население.

А жертви дават и двете страни - и украинци, и поданици на отделилия се от Украйна регион, за чиято самостоятелност депутатите от Руската дума към този момент дадоха зелена светлина и желаеха от президента Владимир Путин да каже тежката си дума.

Западът предизвести, че това ще бъде тежка политическа неточност, а самият Путин в диалога си с немския канцлер Шолц акцентира, че Минските договорености към момента не са изчерпани и би трябвало да се съблюдават. Той изиска подпомагане от Германия и Франция да окажат въздействие върху Украйна, с цел да ги съблюдава.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР