Напрежението в прокуратурата след и бързото посочване за изпълняващ длъжността

...
Напрежението в прокуратурата след и бързото посочване за изпълняващ длъжността
Коментари Харесай

Кой ще смени Сарафов: Трусовете в прокуратурата продължават

Напрежението в прокуратурата след и бързото изтъкване за изпълняващ длъжността на неговия досегашен заместител и трансформирал се в конкурент от един месец Борислав Сарафов продължава да пораства. Бившият длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков позволи, че може да прерасне и в политическа рецесия.

Ситуацията се обостря и от обстоятелството, че желаят Сарафов да подаде оставка и да бъде определен нов изпълняващ длъжността основен прокурор. Той отхвърли и посъветва политиците да не се месят в самостоятелната правосъдна власт. Остро на избора му реагираха и Съюза на съдиите, Българския хелзинкски комитет и други организации.

Заявка, че тематиката ще бъде разисквана в четвъртък на постоянното съвещание на пленума на правосъдния съвет, даде правосъдният министър. Той ще сложи въпроса кой е органът, който би трябвало да избере изпълняващ длъжността основен прокурор - прокурорската гилдия, която уточни Сарафов, или пленумът (пълният състав). Славов позволи, че може да стигне и до обжалване на решението на прокурорската гилдия.
Кой ще бъде краткотраен основен прокурор има значение и поради неизвестността по кое време ще има титуляр. Висшият правосъден съвет (ВСС) би трябвало да открие процедурата тази седмица, само че тематиката още не е коментирана, а от " Продължаваме промяната - Демократична България " считат, че изборът би трябвало да бъде изработен от нов съвет, вероятно даже след измененията в конституцията. Това може да удължи ръководството на изпълняващия длъжността повече от три месеца.

Началникът на следствието, който в изявление за " Дневник " в средата на май съобщи, че няма желание да бъде нито и.д., нито да взе участие в процедура за избор на нов основен прокурор, в този момент одобри позицията и даде поръчка, че ще ревизира настояванията на Гешев за имунитетите, измежду които е и това за водача на ГЕРБ Бойко Борисов за къщата в Барселона.

 Съюзът на съдиите упорства да се избере нов краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор Съюзът на съдиите упорства да се избере нов краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор

Нелегитимен избор

Според правосъдния министър Атанас Славов изборът на Сарафов за изпълняващ длъжността е станал, без да е обяснен въпросът дали прокурорската гилдия или пленумът на правосъдния съвет може да организира този избор.

Подобна обстановка до момента не е имало в правосъдната система, а в закона не е написано какво става при предварително премахване на един от тримата огромни. Според членове на съвета, откакто пленумът е отстранил основния прокурор, то той би трябвало да избере негов заместител. Членове на прокурорската гилдия обаче, които насрочиха изключително съвещание часове откакто президентът Румен Радев освободи Гешев, се позоваха на Закона за правосъдната власт, съгласно който когато административен началник е отхвърлен, краткотрайният титуляр се избира от съответната гилдия.

 Прокурорската гилдия се раздели небрежно с Гешев и назначи заместител на Сарафов Прокурорската гилдия се раздели небрежно с Гешев и назначи заместител на Сарафов

" Начинът, по който беше определен Сарафов, без да има обществено съвещание, без други претенденти да вземат участие в процедурата, без преценка на професионалните и нравствените качества, каквото е наложителното условие на Закона за правосъдната власт, и без съблюдаване на процеса, поражда основателни подозрения за претекстовете на този избор ", съобщи Славов в неделя вечер, представен от Би Ти Ви.

Той ще сложи въпроса на съвещанието в четвъртък, като счита, че изборът на Сарафов поражда основателни подозрения за претекстовете на този избор. " Ще употребявам пълномощията си по подобен метод, че да премахнем тези подозрения ", сподели още Славов.

Това, което може да направи Славов:

Начинът, по който беше определен Сарафов поражда основателни подозрения за претекстовете на този избор
Атанас Славов,
министър на правораздаването

Според " Антикорупционния фонд " с избора на Сарафов за изпълняващ длъжността прокурорската гилдия е нарушила конституцията.
" Правомощията на краткотрайно изпълняващия длъжността основен прокурор надалеч надвишават компетенциите на един административен началник. Временно изпълняващият длъжността " основен прокурор " е точно основен прокурор, а не различен тип административен началник в правосъдната власт. Конституцията и Законът за правосъдната власт категорично плануват напълно друг ред за избора на основен прокурор.
Поради това и същностно и като ред за избор двете длъжности не могат да бъдат приравнени. Липсва правна и официална логичност редът за избор на административни ръководители да се ползва " по прилика " в процедура за избор на основен прокурор, въпреки и краткотрайно изпълняващ длъжността. Не съществува и законово ограничаване, изискващо краткотрайно изпълняващият длъжността да се избира само измежду заместниците на основния прокурор, чийто мандат е преустановен предварително ", пишат от организацията в позиция, публикувана в понеделник.

Според тях подозренията против Сарафов се ускоряват от обстоятелството, че през последните няколко седмици точно Сарафов е магистратът, който беше най-активно замесен в спора с към този момент някогашния основен прокурор.

" Действията на прокурорите от 16 юни ведно с многократните им изказвания за използване по прилика на реда за избор на административни ръководители и за избор само всред заместниците, въз основа на избрани от тях критерии, навеждат на извод, че се цели отбягване на необятен спор на кандидатурата от всички членове на Висш съдебен съвет за да бъде определено авансово несъмнено лице за нов основен прокурор. Изборът на Сарафов се случва ден след сключване на указа за освобождението на Иван Гешев, даже още преди същият да бъде обнародван. " Според тях изборът е бил предупреден.

Вероятно Сарафов към този момент има болшинство във Висш съдебен съвет

Членът на правосъдния съвет Атанаска Дишева също е на мнение, че изборът на краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор е трябвало да стане на " обществен и изчерпателен спор " и да бъдат разисквани професионалните и нравствените качества на претендента. Тя застъпва тезата, че изборът е трябвало да бъде изработен от пленума, а не от колегията, тъй като основният прокурор не е просто следващият административен началник.

" Предвид скоростта, с която се организира изборът на изпълняващия длъжността, затварянето му единствено в границите на прокурорската гилдия, болшинството, с което това решение беше взето, ме водят на мисълта, че даже разискването да беше извършено пред пленума, то решението щеше да бъде същото ", разяснява Дишева пред БНР, с което предвижда, че той евентуално има болшинство.

Според нея, с цел да бъде изменен методът, по който работи Висш съдебен съвет, би трябвало преди всичко да има смяна в метода, по който той е структуриран, в метода, по който се избират неговите членове, както и основна смяна в неговите пълномощия.

В понеделник (19 юни) прокурорската гилдия се събра още веднъж изключително и избра заместител основен прокурор, препоръчан от Сарафов. В същото съвещание тя извърши и молбата на Иван Гешев да бъде освободен като прокурор. Малко преди този момент с видеообръщение.

 Прокурорската гилдия се раздели небрежно с Гешев и назначи заместител на Сарафов Прокурорската гилдия се раздели небрежно с Гешев и назначи заместител на Сарафов
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР