Напрежението в отношенията между Великобритания и Китай заради събитията в

...
Напрежението в отношенията между Великобритания и Китай заради събитията в
Коментари Харесай

Великобритания и Китай разменят все по-остри реплики заради Хонконг

Напрежението в връзките сред Англия и Китай поради събитията в Хонконг пораства, написа Deutsche Welle, представена от БГНЕС.
Външното министерство на Англия прикани китайския дипломат в Лондон за диалози, откакто двете страни си размениха обвинявания.
Пекин сподели за английската поддръжка за митингите в Хонконг, че в Лондон " не престават да се къпят в отслабващата популярност на английския колониализъм ". В отговор Лондон упрекна Пекин, че нарушава съглашението, с което Хонконг беше върнат под китайско ръководство през 1997 година.
Британците приканиха китайския посланик Лю Шаоминг, с цел да изясни съгласно тях " неприемливите и неточни " мнения на Пекин. Шаоминг упрекна английския външен министър Джереми Хънт, че поддържа " подтиснически закононарушители " и показва " колониално мислене ".
Лондон на няколко пъти изрече поддръжка за всеобщите митинги в Хонконг, които започнаха като неодобрение против нов закон, налаган от Пекин и продължиха като претенции за оставка на градската администрация.
В понеделник митингите се ожесточиха, като стачкуващи превзеха Народното събрание и надраскаха с черен спрей герба на Хонконг след връщането му на Китай. А полицията арестува най-малко 12 души за вълненията на 1 юли и назова митингите " незаконни и употребяващи принуждение ".
Защо се стигна до митингите - припомнете си в този материал!
Междувременно, българският президент Румен Радев се срещна с китайския си сътрудник Си Дзинпин, като на срещата не стана дума нито за Хонконг, нито за насилствената политика на Китай против малцинства като уйгурите. В специфична декларация беше декларирано, че България и Китай единомислещо показват взаимно почитание към определения път за развиване, суверенитета, териториалната целокупност и фундаменталните ползи на другата страна. Българската страна удостоверява, че праволинейно се придържа към правилото за " един Китай ", който визира статута на Тайван. Беше подписан и меморандум за съгласие за взаимно осъществяване на самодейността " Един пояс, веднъж ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР