Напрежението в Молдова нараства, тъй като Русия е обвинявана, че

...
Напрежението в Молдова нараства, тъй като Русия е обвинявана, че
Коментари Харесай

CNN: Защо Молдова се страхува, че ще бъде следваща за Путин

Напрежението в Молдова нараства, защото Русия е упреквана, че приготвя прелом, който може да въвлече страната във войната на Кремъл с Украйна.

Президентът на Молдова, Мая Санду, упрекна Русия, че употребява " диверсанти ", маскирани като цивилни, с цел да подклажда вълнения в интервал на политическа неустойчивост. Тя повтори сходните предизвестия от страна на украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно съветският президент Владимир Путин безпричинно упрекна Киев, че възнамерява нахлуване против проруската територия в Молдова, където Москва има военна опора. Това ускори опасенията, че се основава предлог за анексиране в жанр Крим.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещна с президента Санду в границите на пътуването си до Варшава предходната седмица, когато бе маркирана годишнината от съветското навлизане.

Какво се случва в Молдова?

По-рано този месец Зеленски предизвести, че украинското разузнаване е прихванало съветски проект за дестабилизиране на така и така нестабилната политическа обстановка в Молдова.

Неотдавнашната оставка на министър-председателя на страната последва продължаващ интервал на рецесии, отпред с внезапно покачващите се цени на природния газ и неимоверно високата инфлация. Новият министър-председател на Молдова продължи про-европейската политика на държавното управление, само че по-късно в столицата Кишинев се организираха проруски митинги, подкрепени от крайнодясна промосковска политическа партия.

На фона на напрежението президентът на Молдова Санду насочи непосредствено обвиняване, че Русия се пробва да се възползва от обстановката.

Санду съобщи, че през есента на предходната година държавното управление е възнамерявало " поредност от дейности с присъединяване на диверсанти, които са минали военно образование и са маскирани като цивилни лица, с цел да правят насилствени дейности, набези против държавни здания и взимане на заложници ".
Президентът на Молдова Ана Санду
Санду твърди също, че лица, маскирани като " по този начин наречената съпротива ", ще се опитат да наложат промяна на властта в Кишинев посредством " насилствени дейности ".

" Ясно е, че тези закани от страна на Русия и апетитът за ескалация на войната към нас са доста огромни ", съобщи пред Си Ен Ен Юлиан Гроза, някогашен заместник-министър на външните работи на Молдова, а в този момент шеф на основания в Кишинев Институт за европейски политики и промени.

" Молдова е най-засегнатата страна след Украйна (от) войната ", сподели той. " Ние към момента сме дребна страна, която към момента има едва развита стопанска система, и това основава огромен напън ".

Какво възнамерява Русия?

Въпреки уверенията на Москва за непорочност, дейностите ѝ във връзка с Молдова поразително наподобяват на ходовете, които тя предприе преди анексирането на Крим през 2014 година и пълномащабното навлизане в Украйна предходната година.

Във вторник Путин анулира декрет за външната политика от 2012 година, с който частично се признаваше независимостта на Молдова.

В четвъртък Министерството на защитата на Русия упрекна Украйна, че " приготвя въоръжена провокация " против проруския сепаратистки район Приднестровие в Молдова " в близко бъдеще ", оповестиха съветските държавни медии.

Не бяха показани никакви доказателства или спомагателни детайлности в поддръжка на обвиняването на министерството и то беше отхвърлено от Молдова.

Твърдението обаче сложи западните водачи нащрек, защото се появи съвсем тъкмо година откакто Путин направи сходни, голословни изказвания, че руснаците са цел на набези в Донбас, което му разреши да показа нашествието си в Украйна като въпрос на самоотбрана.

" Така беше и преди - наблюдавахме непрекъснати дейности на Русия, която се опитваше да изследва и употребява осведомителното пространство в Молдова, употребявайки агитация ", сподели Гроза.

" С войната всички тези принадлежности, които Русия използваше преди, се умножиха и ускориха ", сподели той. " Това, което виждаме, е реактивиране на съветските политически пълномощници в Молдова. "

" Виждам доста отпечатъци от съветски сили, съветски служби в Молдова ", съобщи министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки пред CBS предходната неделя. " Това е доста слаба страна и всички ние би трябвало да им помогнем. "

Защо Русия има опора в Молдова?

Централно място в ползите на Русия в Молдова заема Приднестровието. То е отцепническа територия, която се простира по източния фланг на страната и в която от десетилетия се намират съветски войски.

Територията е анклав с повърхност 1300 кв. км на източния бряг на река Днестър. Тя е била място на съветски боен аванпост през последните години на Студената война. През 1990 година тя се афишира за руска република и се опълчва на всеки опит на Молдова да стане самостоятелна страна или да се слее с Румъния след разпадането на Съветския съюз.

Когато Молдова става самостоятелна, Русия бързо се включва като така наречен мироопазващи сили в Приднестровието, изпращайки войски в поддръжка на промосковските сепаратисти там.

Последва война с молдовските сили и през 1992 година спорът приключи в невъзможност. Приднестровието не беше прието интернационално, даже от Русия, само че молдовските сили го оставиха като де факто отделила се страна. Ситуацията остави територията и нейните към 500 000 поданици в капан, а Кишинев и до през днешния ден не упражнява съвсем никакъв надзор върху нея.

Защо Молдова е значима?

Молдова е страна на кръстопът сред Изтока и Запада. Нейното държавно управление и множеството от нейните жители желаят по-тесни връзки с Европейски Съюз и предходната година страната получи статут на претендент за участие. Но тя е и дом на отцепническа секта, чиито настроения Москва се стреми да разбуни.

През миналата година тя беше огнище на напрежение в периферията на съветската инвазия в Украйн. Руски ракети на няколко пъти пресичаха молдовското въздушно пространство, в това число по-рано този месец.

Поредица от детонации в Приднестровието през април предходната година породи опасения, че Путин желае да въвлече територията в нашествието си.

Забавеният боен прогрес на Русия от този момент насам краткотрайно разсея тези опасения. Но публични лица в Молдова предизвестяват Запада, че тяхната страна може да бъде идната в листата на Путин.

Миналия месец ръководителят на Службата за сигурност на Молдова предизвести, че съществува " доста висок " риск Русия да стартира нова атака в източната част на страната през 2023 година Молдова не е член на НАТО, което я прави по-уязвима за проектите на Путин.

Ако Русия стартира пролетна атака, съсредоточена в южната част на Украйна, тя може да се опита още веднъж да се промъкне към Одеса и по-късно да се свърже с Приднестровието. Така ще се сътвори сухопътен мост, който минава през Южна Украйна и се доближава още повече до територията на НАТО. /БГНЕС

---

Роб Пикета за Си Ен Ен
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР