Напрежението сред гражданите на Перник основателно растеше през последните два

...
Напрежението сред гражданите на Перник основателно растеше през последните два
Коментари Харесай

Решението за вода в Перник: От Белмекен през София след 45 дни и 25 млн. лв.

Напрежението измежду жителите на Перник основателно растеше през последните два месеца

© Юлия Лазарова Перник няма да остане без вода, а отчасти ще се подава вода за града от язовира Белмекен откъм язовира Бели Искър. Количествата ще са 700 хиляди кубически метра на месец. За задачата се планува да бъде употребена ВиК инфраструктурата на София. Ще бъде издигнат нов тръбопровод през Мало Бучино до Перник с дължина 13 километра и половина и по този начин ще бъдат обезпечени нужните количества вода за Перник. Това реши държавното управление в събота. Градът има личен запас за най-много два месеца, а построяването на новата връзка се планува да стане за 45 дни.

От съвещанието стана ясно, че пренасочването на вода от Белмекен е почнало преди два месеца, а мярката ще работи идващите няколко месеца. Още в понеделник ще бъде поискано позволение от столичния общинския съвет за прилагане на софийската ВиК мрежа, за което ще се заплаща.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Софийският тръбопровод ще даде опция да прекараме вода от Белмекен за Перник. Казвам това, с цел да не почнат спекулации, че водата на София ще отиде в Перник ", сподели министър председателят Бойко Борисов на срещата в Министерски съвет, която бе свикана особено на разискването на решения за превъзмогване на водната рецесия в Перник. " Ако желаят всеки ден да следят, да сложат постове, от Белмекен водата през този тръбопровод ще бъде изтласкана, просто ще употребяваме инфраструктурата на " Софийска вода ". Затова е тук и концесионерът. Има тази опция без да се засегне въобще водоподаването към София - 300 литра в секунда да бъдат прекарани ", прибавя министър-председателят представен от БНР.

Това решение за водната рецесия в Перник идва близо 45 дни след началото и ще коства 25 млн. лева, предоставени от страната. Икономическият министър твърди, че до седмица ще е ясно и дали " Стомана " и " Топлофикация " ще могат да употребяват различен източник наоколо. А Борисов разгласи, че в бъдеще ще се работи и по авариен вид за София - от Огняново.

Предстои въпреки всичко специалисти да преценяват, ще се отразили предлагането от софийския тръбопровод да бъде прекараме вода от Белмекен за Перник на живеещите в София и региона. От язовир Бели Искър се зареждат няколко столични квартала, като Драгалевци и Бояна.

На съвещанието в Министерският съвет са били обсъждани и огромните повреди на отвеждащия тръбопровод в Шумен и нуждата от цялостна реорганизация на ВиК мрежата там, заместник-министърът на районното развиване Николай Нанков разгласи, че " хубавата вест е, че този тръбопровод, както пречиствателната станция за питейни води на язовир " Тича " са включени в обсега на огромния план, финансиран със средства от Оперативна програма " Околна среда " към Министерството на околната среда и водите. В момента текат публичните поръчки и ще бъде напълно, напълно сменен ", сподели министър Нанков.

На срещата в Министерския съвет са участвали министрите на околната среда и водите Емил Димитров, на стопанската система Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова, кметовете на Перник и на София - Станислав Владимиров и Йорданка Фандъкова, регионалният шеф на Перник Емил Костадинов, представители на държавната и общинската администрация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР