Напрежението по турско-гръцката граница остава. Хиляди бежанци и сега се

...
Напрежението по турско-гръцката граница остава. Хиляди бежанци и сега се
Коментари Харесай

Напрежението по турско-гръцката граница не стихва

Напрежението по турско-гръцката граница остава. Хиляди бежанци и в този момент се намират в „ ничията земя “ сред двете страни.

Продължават да прииждат мигранти. Семейства с деца са прекарали нощта на открито на разпален огън в очакване турските управляващи да ги позволен до граничния пункт.

Турските управляващи поставят старания да възстановяват обстановката и построяват нов контролно-пропускателен пункт на километър от граничната вадичка.

Късно вечерта турските управляващи оповестиха за двама починали мигранти и един тежко ранен. Гръцките управляващи обаче отхвърлиха тази информация.

През последните 24 часа обстановката в „ ничията земя “ е спокойна. Границата остава затворена. Няма нови опити и щурмове на мигрантите да влязат на гръцка територия.

Според формалните данни на гръцките управляващи се следи спад в незаконните опитите за незаконно секване на границата. За последните 24 часа 4000 души са се пробвали да го създадат.

По-рано стана ясно, че „ Фронтекс “ отговори на молбата на Гърция да изпрати екипи в помощ на гръцките граничари. Кога тъкмо обаче ще се случи това към момента не ясно. Най-вероятно ще е до края на седмицата.

Няколко видеоклипа бяха публикувани в обществените мрежи. В едно от тях, публикувано от турските гранични, се настояват, че гръцки граничари стрелят по лодка с мигранти край остров Лесбос, с цел да не им разрешат да навлязат в гръцки териториални води. В друго видео, публикувано от гръцките граничари, пък се твърди, че лодка с мигранти е била придружавана от турски патрул, до момента в който стигне до гръцките териториални води, след което се обръща.

На този декор българският министър председател Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган разискаха в Анкара вероятните двустранни дейности за нормализиране на обстановката по границите и понижаване на мигрантския напън. Обсъди се и опцията турският президент да пристигна на посещаване у нас.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР