Напрежението около сагата с разделянето на метеоролозите с БАН вече

...
Напрежението около сагата с разделянето на метеоролозите с БАН вече
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Напрежението около разделянето на метеоролозите с БАН е потушено

" Напрежението към сагата с разделянето на метеоролозите с Българска академия на науките към този момент е потушено, само че остават няколко разногласието, които се отнасят до парцели. Осигурени са средства за действието на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който от 1.01 към този момент не е към Българската академия на науките, а към Министерството на образованието и науката. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев, който се срещна с новото управление на института, съобщи БГНЕС.
" Останаха няколко елементи от парцели, които би трябвало да уточним. Те до момента не са се употребявали пълноценно нито от Българска академия на науките, нито от Национален институт по метеорология и хидрология. Убеден съм, че идната седмица ще намерим решение за това, само че като цяло институтът има опция за пълноценно действие ", увери министърът и добави, че институтът продължава да работи в целия си размер от действия.
Вълчев акцентира, че сега се води дело единствено за една постройка, която би трябвало да се реши кой и по какъв начин ще употребява.
" Тази постройка е единственият неуточнен въпрос, който остава, защото тя беше избрана и за седалище на новосъздадения от Българска академия на науките „ Институт за проучвания на климата, атмосферата и водите “. Като се посочи използването на постройката, съм уверен, че оттова нататък ще бъдат изчистени проблемите ", посочи Вълчев.
Той акцентира, че ще упорства двата института да си партнират и добави, че Национален институт по метеорология и хидрология ще прави и научна активност. Министърът изясни, че при отделянето на института от Българска академия на науките в академията са останали единствено 12 души от общо над 700 чиновници.
" Надяваме се, че към този момент нямаме проблеми с управлението на Българска академия на науките “, сподели и.д. шеф на новия Национален институт по метеорология и хидрология проф. Пламен Нинов.
" Национален институт по метеорология и хидрология продължава с всичко, което е правил, с всичките си научни планове. Същевременно сме заложили нови, които започват тази година. Това, което е ново, е настоящата тематика за замърсяването на въздуха, защото има една полемика кой е главният източник на замърсяване - дали е превозът или битовото горене ", изясни някогашният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология и понастоящем зам.-директор на института проф. Христомир Брънзов.
Той добави, че има способи, с които може да се дефинира еднопосочно кой от двата източника е предпочитан, а другата тематика е за замърсяването на града извън и какъв е неговият %.
" Ще бъдат осъвременени и съществуващите предупредителни системи за наводняване ", добави още проф. Пламен Нинов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР