Напрежението около парламентарните консултации за намаляването на държавната субсидия за

...
Напрежението около парламентарните консултации за намаляването на държавната субсидия за
Коментари Харесай

ДПС се подигра на законодателните техники на ГЕРБ

Напрежението към парламентарните съвещания за намаляването на държавната дотация за партиите продължава, а Движение за права и свободи намерено се подигра на ГЕРБ за " законодателната техника ", която ползва. " На второ четене (в бюджетна комисия) измененията партийните дотации да бъдат 1 лев бяха признати. Докладът е направен, по какъв начин ще го трансформират - има ли такава парламентарна техника ", задочно попита депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски довчерашните си съюзници пред кореспонденти в Народното събрание. След евровота появяванията на Пеевски в Народното събрание зачестиха - най-малко един път седмично. 

" Ако се извъртят, те да се извъртят, ние оставаме на 1 лев. Движение за права и свободи постоянно прави каквото споделя - да забележим ГЕРБ ", добави Пеевски. По думите му диалозите сред двете политически сили са завършили.

Преди седмица бюджетната комисия утвърди на второ четене дотацията за партиите, трансферирали 1% на парламентарен избор, да бъде понижена от 11 лева на 1 лев за получен глас, както и предлагането на Движение за права и свободи за финансиране на политическите обединения от компании - без да има таван за размера на даренията. След остра реакция на съдружните сътрудници от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация законодателните промени бяха стопирани в пленарната зала, а след решение на съвета на ръководещата коалиция потеглиха нови съвещания кой да е размерът на дотацията и от по кое време тя да бъде понижена.

Докладът на бюджетната комисия към този момент е подготвен за гледане в пленарната зала, а срокът за оферти сред двете четения е изминал. ГЕРБ не за пръв път ще нарушат законодателната процедура и ще внесат нови текстове непосредствено, без да са минали за гласоподаване през комисия.

И съгласно ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ парламентарната процедура за намаляването на дотацията към този момент е завършила. " Има и периоди за внасяне на оферти и те са изтекли. Други оферти в периодите ние не видяхме и няма какво да обсъждаме. Вариантите са сегашната обстановка - предложените от Министерския съвет промени за 1 лев субсидия, и нашите оферти, които са направени в периода - нула лв. дотация и отворен модел на финансиране на политическите партии ", сподели Карадайъ. Той заяви, че придвижването към този момент е възстановило надвзетата държавна дотация, от 2016 година насам, която е в размер на 1 625 892 лева

От ГЕРБ още във вторник демонстративно оповестиха, че връщат надвзетите над 5.6 млн. лева, което не е трудно предвид банковия им депозит от над 23 млн. лева Българска социалистическа партия пък се оказа " на алено ", защото за половин година е изхарчила към 6 млн. лева от дотацията си и по тази причина не може да върне в хазната незабавно 4.3 млн. лева Ще го направи с бъдещи удръжки от средствата, които би трябвало да й бъдат преведени.

Консултациите в Народното събрание за размера на дотацията би трябвало да приключат до ваканцията на депутатите, която стартира от началото на август. Засега се оформя концепцията тя да бъде понижена от 11 лева на 6 лева, само че нищо не е решено, защото управлението на ГЕРБ в Народното събрание е в командировка.

ПОПАРВАНЕ

Делян Пеевски разяснява и отхвърли на ГЕРБ въобще да пипат налог добавена стойност, както и предлагането на Движение за права и свободи ставката да бъде понижена за медикаменти, книги, самун и други " Щом са попарили българските деца и детските градини, да са живи и здрави ", разяснява Пеевски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР