Напрежението между военните сили на САЩ и Русия в Североизточна

...
Напрежението между военните сили на САЩ и Русия в Североизточна
Коментари Харесай

Напрежението ескалира: US военни отблъснаха руски боен отряд в Сирия

Напрежението сред военните сили на Съединени американски щати и Русия в Североизточна Сирия ескалира, до момента в който и двете страни се пробват да получат надзор над основни нефтени залежи в района.

От доставките на петрол зависи бъдещето както на държавното управление на сирийския президент Башар Асад, подкрепян от Москва, по този начин и на опозиционните милиции, зад които стои Вашингтон, написа vesti.bg.

Американските войски, ситуирани в регионите на Североизточна Сирия, следени от кюрдските Отреди за отбрана на популацията, блокираха съветски боен ескорт, който се опита да получи достъп до основни нефтени залежи в провинция Ал-Хасака.

Нито една от двете военни елементи не е прибягнала до принуждение.

Ескалацията идва на фона на продължаващ спор сред Съединени американски щати и Русия за нефтеното находище „ Румейлан” в североизточната част на Ал-Хасака.

След неуспеха да извърши задачата си, съветският ескорт се върнал в базата си.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предходната година разгласи, че американските войски публично остават в Сирия, с цел да охраняват нефтените залежи в страната от терористи.

Нелегалната търговия с нефт е главен източник на валутни приходи както за кюрдските милиции, по този начин и за формалната власт и арабската съпротива в Сирия. Преди да бъде разрушена, от добива на нефт се възползваше терористичната организация „ Ислямска държава”.

В този смисъл, който владее нефтените залежи, значително управлява и Сирия. Така тактиката на Съединени американски щати да блокира достъпа до тях, не разрешава на Русия или Асад да разгласят победа в сирийската революция.

Добивът на нефт в Сирия възлиза публично на към 16 хиляди барела дневно, само че се допуска, че незаконното произвеждане е много по-голямо. Преди войната страната добиваше към 380 хиляди барела дневно. А целият ѝ петролен запас се прави оценка на към 2,5 милиарда барела или 0,2% от международните разреви.

Въпреки че в световен мащаб както запасите, по този начин и износът на петрол от Сирия постоянно са били незначителни, в разрушената от войната стопанска система на страната, петролът се трансформира в главен фактор и ключ към успеха, на която и да е от враждуващите фракции.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР