Напрежението между управляващото мнозинство и президента тлее още отпреди избора

...
Напрежението между управляващото мнозинство и президента тлее още отпреди избора
Коментари Харесай

Дълбокият проблем. Защо фигурата на главния секретар на МВР скара кабинета и президента

Напрежението сред ръководещото болшинство и президента тлее още отпреди избора на кабинета " Денков ". През последната седмица обаче то напълно ескалира. Поводът е фигурата на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Какви са аргументите оттатък съответния човек, който държавното управление желае да смени, а президентът - не?

Напрежението сред президента Румен Радев и държавното управление на Николай Денков в последната седмица мина във, съпроводен с взаимни обвинявания в блян към повече власт и нарушение на конституционни правила.

Повод за това стана да смени основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров . По закон вътрешният министър Калин Стоянов може да предложи това на сътрудниците си в държавното управление, а те да придвижат предлагането към президента. Той е индивидът, който издава указа за назначение и освобождение на основния секретар.

За сходна промяна - в късия двегодишен мандат на Тодоров на поста Министерство на вътрешните работи записва серия нелепи смъртни случаи на служители на реда около засиления трафик на мигранти, а в последните седмици се задъхва и поради поредност тежки престъпни случаи . Последната капка се оказа.

Румен Радев обаче, че не приема тези доводи. Неговата позиция е, че в основата на това държавно управление стои подмолно предпочитание за преодоляване на службите, разкрито още преди избора на кабинета “Денков ” на “Продължаваме смяната ” (ПП).

Каква в действителност е повода за този спор във връзка фигурната на основния секретар?

За да отговорим на този въпрос, е редно да се върнем малко по-назад в историята. И да се вгледаме в пълномощията, които дава този пост.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР