Напрежението между Турция и Германия заради указанията на турския президент

...
Напрежението между Турция и Германия заради указанията на турския президент
Коментари Харесай

Скандалът между Турция и Германия достига точка на кипене

Напрежението сред Турция и Германия поради " напътствията " на турския президент Ердоган по какъв начин да гласоподават сънародниците му в Германия на идните избори.
Министър-председателят Бинали Йълдъръм насочи остри рецензии към канцлера Ангела Меркел поради опитите Турция да бъде „ използвана” за идните парламентарни избори в Германия, съобщи осведомителната организация Догу хабер ажансъ (ДХА).
„ Хей, Германия, ти ли даваш инструкции на 27-членната Общност, ти ли си шефът на Европейски Съюз? Шеф си де, само че ние не го знаем. Оповести го - това хем ще удостовери казаното от мен и няма да ми навреди с безусловно нищо, хем всеки ще разбере какво е това Европейски Съюз. Освен това, по този мотив е извънредно време да се откажеш от държанието и дейностите, които нанасят щета на историческото другарство и единение на двете страни – Турция и Германия”, показва още Бинали Йълдъръм, представен от ДХА.
По-рано президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган безусловно избухна против министъра на външните работи на Германия Зигмар Габриел, без да загатва съответно името му. Повод за гнева на Ердоган са последните изказвания на Зигмар Габриел за сегашната политика и държание на Анкара към Берлин и съответно към общите избори в Германия на 24 септември.
„ Има едни външни министри... веселят се и си честват у дома. Въобще не си знаят ситуацията и фурия. Кой си ти, та да приказваш на президента на Турция? Ти приказва с външния министър на Турция. Знай си ситуацията. Скача и стартира да ни дава уроци. Какво ти е политическото минало? На какъв брой години си? Не е толкаво значимо дали си пораснал толкоз доста, за можеш или не може да (ни) отвориш вратата на Германия. Ние ще се насочим с любов към страните, които отварят вратите си пред нас”, съобщи Ердоган.
Повод за напрежението е апелът на Ердоган турците в Германия да не гласоподават нито за ХДС, нито за ГСДП, нито за „ Зелените” на изборите за Бундестаг на 24 септември.
Зигмар Габриел разкритикува „ намесата “ на турския президент в немските избори.
„ Това е невиждан акт на интервенция в суверенитета на нашата страна “, съобщи Габриел.
„ Намесата на Ердоган в изборната акция на Германия демонстрира, че той желае да настрои немските жители един против различен “, сподели външният министър на Германия.
Германските политици реагираха извънредно остро на думите на Ердоган, съобщи Фокус.
Лидерът на ГСДП и претендент за канцлер Мартин Шулц написа в една от обществените медии: „ Отсега нататък ще оказваме доста по-голяма помощ на борещите се за една нова свободна и демократична Турция”.
„ Какво си разрешава този човек? В дилемите на турския президент не влиза даването на инструкции, свързани с изхода на изборите в немския бундестаг “, съобщи Шулц.
Обръщайки се към немските жители от турски генезис той добави, че те са част от немския народ и никому не е разрешено „ да го разделя на две елементи “. Според Шулц турският президент е „ изгубил възприятието си на мяра, по тази причина и още по-силно ще поддържаме тези, които се борят за свободна и демократична Турция “.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел пък съобщи, че страната ѝ няма да търпи опити за вмешателство в предизборната акция на Бундес републиката, съобщи ТАСС, базирайки се на изявление на канцлера по време на мероприятие на нейната партия Християн-демократически съюз(ХДС) в град Херфорд.
„ Няма да поносим вмешателства, каквито и да са те “, съобщи Меркел. Освен това, тя акцентира, че всички жители на Германия, в това число тези от турски генезис, имат право на свободен политически избор по време на изборите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР