Напрежението между САЩ и Русия заради струпването на руски войски

...
Напрежението между САЩ и Русия заради струпването на руски войски
Коментари Харесай

САЩ и Русия влязоха в сблъсък в ООН заради струпването на руски войски по украинската граница

Напрежението сред Съединени американски щати и Русия поради скупчването на съветски войски по границата с Украйна се придвижи и в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс. Русия не съумя да предотврати избраното от нея като " провокативно " съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за скупчването на войските й, което Съединени американски щати и други членки на съвета окачествиха като опасност за интернационалния мир и сигурност.

" Заплахите за експанзия по границата с Украйна са провокативни. Признаването на обстоятелствата на терен от наша страна не е провокативно ", съобщи пред 15-членния съвет непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфилд. " Провокацията е от Русия, а не от нас или другите членки на съвета ", сподели тя. Томас-Грийнфилд упрекна Русия, че е струпала над 100 000 бойци по границата си с Украйна и в Беларус и че " приготвя нападателни дейности против Украйна ". Тя добави, че Вашингтон се е срещнал с доказателства, че Москва има намерение да разположи още 30 000 бойци при започване на февруари.

Руският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи, че " няма никакво доказателство " Москва да възнамерява военни дейности против Украйна и че Русия поредно е отхвърлила сходни изказвания. " Нашите западни сътрудници приказват за потребността от понижаване на напрежението. Само че най-много те самите нагнетяват напрежението и риториката и провокират повишаване на напрежението ", сподели Небензя. " Обсъжданията за опасност от война са провокативни сами по себе си. Вие съвсем призовавате за това. Вие желаете тя да се случи. Вие чакате тя да се случи, като че ли желаете вашите думи да се трансфорат в действителност ".

Съединени американски щати желаеха днешното обществено разискване в съвета и се нуждаеха от най-малко девет гласа то да се състои, откакто Русия изиска процедурно гласоподаване. Десет членки на съвета гласоподаваха " за ", Русия и Китай - " срещу ", а Индия, Габон и Кения се въздържаха. Небензя сподели, че Русия не се опасява да разисква украинския въпрос, само че не схваща повода за съвещанието. По думите му Москва в никакъв случай не е потвърждавала какъв брой войски е разположила. Обсъждането се концентрира върху това дали скупчването на съветски войски по границата с Украйна е опасност за интернационалния мир и сигурност - с поддържането на които Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е претрупан - и дали обстановката оправдава свикването на обществено съвещание.

" Това, от което има незабавна потребност в този момент, е тиха дипломация, а не мегафонна дипломация ", сподели китайският непрекъснат представител Чжан Цзюн. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се е събирал десетки пъти за рецесията в Украйна, откогато през 2014 година Русия анексира Крим. Той не може да предприеме никакви дейности, защото Русия е една от петте му членки, които разполагат с право на несъгласие - другите са Съединени американски щати, Китай, Англия и Франция. Преди това Съединени американски щати окачествиха днешното съвещание като опция за Русия да изясни дейностите си. " Не чухме доста ", сподели по-късно Томас-Грийнфилд пред кореспонденти. " Надяваме се те да продължат по пътя на дипломацията. "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР