Напрежението между Москва и Вашингтон се засилва с всеки изминал

...
Напрежението между Москва и Вашингтон се засилва с всеки изминал
Коментари Харесай

Топ експертът по сигурността Йордан Божилов пред ПИК: Война между Русия и НАТО няма да има. България се държи беззвучно и без позиция. Има разнобой в правителството, който отеква навън

Напрежението сред Москва и Вашингтон се ускорява с всеки минал ден. Нагнетяваната мантра от Вашингтон и Лондон, че ще има война, Русия ще нападне Украйна и НАТО би трябвало да въдвори мир, провокира ужас по целия свят.

Най-голямо е безпокойството в Европа, която за следващ път се оказва главният пострадал при спор на огромните сили. Позициите в другите страни по " украинския въпрос " не са единни. Вероятността рецесията да прерасне в парещ спор е минимална.

За коментар потърсихме Йордан Божилов, ръководител на Софийския конгрес за сигурност.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Напрежението сред Русия и НАТО ще продължи ли да пораства до степен да предизвика боен спор или ще остане единствено медийна акция, господин Божилов?
свързани новини28408преди 23 часа
- Изключвам война сред Русия и НАТО. Защото би била застрашена световната сигурност. А и не виждам някой да работи в тази тенденция.

Въпросът е дали Русия ще нападне Украйна. Това провокира съществено безпокойствие.

- Ще я нападне ли? Владимир Путин твърди, че Русия се готви за отбрана поради скупчването на войски на НАТО по границите й.

- Няма такова нещо. НАТО има войски в Естония, Литва, Латвия и Полша. Ако някой ми каже, че има скупчване на натовски военни елементи около границата на Русия с Украйна, ще кажа, че става дума за подправена вест.

- НАТО разгласи 10 учения в Украйна за 2022 година Най-голямото е под името " Морски бриз " с съществени участници Украйна и Съединени американски щати. Ще се организира в акваторията на Черно море, с осъществяване на задания по въздух, суша и вода. 7500 военни, 85 кораби, 70 самолети и вертолети ще вземат участие в него. И това не е подправена вест...

- Това са учения, каквито има и на други места. И напълно не става дума за скупчване на войски от 10 и повече хиляди души.

Една от задачите на Русия е да разедини НАТО и Европейски Съюз.

- Няма потребност Русия да го прави. Една от европречките на НАТО са Германия и Турция. Доста европейски страни изпратиха оръжие в Украйна. Берлин отхвърли да се причисли и предложи военнополева болница. Френският президент Еманюел Макрон разгласи, че е за решение на казуса по изкусен път?!

- Никой не желае война. Категоричната позиция е да се направи всичко допустимо да се избегне спор.

Всяка страна сама взема решение по какъв начин тъкмо да действа. Различните страни могат да имат разнообразни позиции. Но в последна сметка се взима единно решение.

Бих споделил, че и в този момент има немски войски в някои от прибалтийските страни.

Самолетите на НАТО в България са по цивилна задача. Това би трябвало да се знае от хората. Фалшива вест е, че идват тук с подготовка за възможен боен спор.

- Украйна не се ли употребява като топка за поддържане на напрежението при поддрънкването на оръжия сред великите сили? Противопоставянето към този момент не е Русия - Съединени американски щати. От едната страна са Съединени американски щати, Великобритяния и Канада. От другата - Русия, Иран, Китай и Индия.

- Да, има световно опълчване. Но не виждам по какъв начин стоят в този проблем Китай, Индия и Иран.

А що се отнася до ролята на Украйна, то Русия употребява всевъзможни средства за нагнетяване на напрежението. Включително хибридни и пропагандни. Играе ва банк.

- Как ще се позволи, съгласно вас, това напрежение?

- С избрани отстъпки. Някакви гаранции ще бъдат дадени на Русия. Дали ще се одобряват от нея, ще забележим.

Както към този момент споделих, няма да се стигне до война. Мисля, че казусът ще се реши спокойно.

- България по какъв начин се държи в цялата тази обстановка?

- Беззвучно. Не съм чул някаква позиция. Не бива да бъдем ястреби. Но нашият интерес е оптимално бързо да се реши обстановката.

Ако е решено разполагане на войски на НАТО на наша територия, то не може да стане без поддръжка на България. Това е доста значимо да се знае.

- Какво би трябвало да създадем като страна? Ние сме на първия ред при възможен спор...

- Не, има страни, които са по-близко.

Ние сме член на НАТО и Европейски Съюз. Не можем да приемем преразглеждане на европейската сигурност, както желае Русия.

Имаме към този момент съвсем месец напрежение. Апелирам към премиера Петков доста бързо да се сътвори ситуационен център. Защото обстановката е динамична.

Появи се разнобой в самото държавно управление, който отеква и отвън рамките на страната. Съвет по сигурността - да. Но той е празен орган без секретариат.

Ние би трябвало да идентифицираме нашия народен интерес. Той отива в НАТО, където седят български дипломати. Ако те нямат мандат, ще стоят и ще слушат единствено. Ако имат, ще могат да защитят националния ни интерес.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР