Напрежението между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и държавното

...
Напрежението между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и държавното
Коментари Харесай

МРРБ vs. „Автомагистрали“: Регионалният министър иска банките да спрат плащания на дружеството

Напрежението сред Министерството на районното развиване и благоустройството и държавното сдружение „ Автомагистрали “ продължава да пораства.

Ресорният министър Виолета Комитова е изпратила писмо до няколко банки в страната, с което упорства да не бъдат разрешавани разплащания или превеждани суми от сметките на сдружението, подписани от Стоян Беличев или упълномощени от него лица, тъй като той е освободен от служба и има назначен нов съвет на шефовете.

Беличев незабавно отговори – с отворено писмо, тъй като министър Комитова била прекратила връзката с него. Той отбелязва, че не отхвърля да освободи поста си на изпълнителен шеф на „ Автомагистрали “ ЕАД, просто новият шеф към момента не е вписан в Търговския указател, а законът го задължава да извършва служебните си отговорности до този миг.

Допълва, че в случай че отсъства от работното си място повече от 3 дни без причина, това би му донесло обвиняване в занемареност.

„ Г-жо Министър, почитам Вашия професионализъм – Вие сте проектант и дълготраен учител в УАСГ. Не оборвам решението Ви за премахване на настоящия съвет на шефовете, както и заповедта Ви за назначение на нов (протоколът с Вашия автограф е заимствуван в края на писмото). Но следва вписването му и до момента в който то не е реалност, законът няма да бъде изпълнен и промяната няма по какъв начин да е в действие “, написа Беличев.

Служебният районен министър му отговори, още веднъж обществено – посредством писмо до медиите. Комитова прецизира, че дейностите на Министерство на регионалното развитие идват след множеството кавги при опитите на ведомството да извърши инспекции в „ Автомагистрали “.

„ Оказа се наложително и неизбежно служебното държавно управление да реализира преценка на аргументите Вие и екипът Ви да извърши заплащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, към 25 пъти бюджета на Варна и цялостната стойност на издигнатия към този момент газопровод Балкански поток без да е налице забележим и явен резултат. След осъществената инспекция се оказа, че екипът на „ Автомагистрали “ е платило предплатено без да се постарае да отбрани държавния интерес средства в размер на 1,8 милиарда лв. за изграждане на автомагистрала „ Хемус “. Въпреки платените за автомагистралата от Ябланица до Търговище суми в размер на 1,8 милиарда лв., такава няма. Няма дори план – единствено паркинг за частна компания... “, показва Комитова.

Регионалният министър добавя, че при инспекцията са открити още „ дребни “ нередности за 220 лева лева. по подсилване на несъществуващи свлачища.

„ Дай боже, най-малко всичко по пътя от Монтана до Видин да е законно. Дано, но едва ли... Вашите писма са скъпи за екипа на Министерство на регионалното развитие, тъй като „ осветяват “ картината на предишното в развиването на пътното строителство в страната, само че в нашия екип липсват експерти, изповядващи правилата на „ безпределно доверие “ в комерсиалните връзки, и схващането, че най-добре изхарчените пари са изхарчени в този момент, колкото се може повече и без насрещни отговорности “, прецизира Комитова.

Тя написа, че Министерство на регионалното развитие е подхванало дейности по застраховане връщането на средствата, които смята за неоснователно подарени на определени компании, и ще изиска цялостното застраховане на предплатените суми, съгласно условията на комерсиалното законодателство. „ В случай, че разпознавате себе си в условията на Министерство на регионалното развитие за бистрота в работата на АПИ и „ Автомагистрали “, отбрана на държавните ползи, съблюдаване на антикорупционни практики и положителни професионални стандарти можете да кандидатствате при разкриване на конкурс за длъжността Директор, според условията на ЗПП “, прецизира министърът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР