Напрежението между Гърция и Турция след инцидента край спорните острови

...
Напрежението между Гърция и Турция след инцидента край спорните острови
Коментари Харесай

Гърция и Турция изтеглиха корабите си от спорните острови в Егейско море

Напрежението сред Гърция и Турция след случая край противоречивите острови Имия (Кардак) в източната част на Егейско море последователно стихва, откакто двете страни изтеглиха корабите си от региона.

До деескалацията се стигна, откакто Атина изтъкна дейностите на Турция в Егейско море като опасност освен за гръцките, само че и за европейските граници, пише .

Според източници на изданието, Атина ще се стреми да задейства клаузата за взаимна защита на Европейски Съюз, която приканва за взаимност сред държавите-членки при оправянето с външни закани.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи в сряда, че е „ строго срещу държанието на Турция“.

„ Турция отвори доста фронтове по едно и също време и това способства за раздразнителност и наклонност да усилва провокациите си“, подчертаха от гръцкия кабинет, добавяйки, че „ всяко придвижване на Турция ще получи отговор освен от гръцката страна, само че също от Европейски Съюз и интернационалните организации“.

Междувременно министърът на защитата Панос Каменнос съобщи пред сътрудниците си от НАТО в Брюксел, че няма подозрение, че Турция съзнателно подклажда напрежението в района. Каменос показа аудиовизуален материал, с цел да поддържа изказванията си.

Малко по-късно министър-председателят на Турция направи изказване, от което стана ясно, че Анкара ще постави старания за намаляване на напрежението. Бинали Йълдъръм акцентира, че Егейско море би трябвало да бъде море на другарство, като се въздържа от повторение на изказванието на турското външно министерство от вторник, според което островната група Имия/Кардак принадлежи на Турция.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР