Напрежението и проблемите около пенсионната система и пенсиите стават все

...
Напрежението и проблемите около пенсионната система и пенсиите стават все
Коментари Харесай

Бивш социален министър с тревожна новина за пенсионерите

Напрежението и проблемите към пенсионната система и пенсиите стават все по-големи с всяка минала година, разяснява пред някогашният обществен министър Христина Христова.

След новото удължение на държавния бюджет за 2022 година пенсиите ще бъдат увеличени с 12% от 1 юли. Христова обаче акцентира, че дефицитът пораства, а осигурителните вноски на работещите стигат на половина за погашение на пенсиите.

" През 2023 година дефицитът във Фонд " Пенсии " към този момент стана 11 милиарда Това е доста съществено. Напрежението и паниката става все по-голяма към финансовата резистентност на пенсионната система. За последните 10 години дефицитът се е нараснал 2 пъти ", означи тя.

И макар нарастването за огромна част от пенсионерите пенсиите не стигат за обезпечаване на положително качество на живот.

" Въпреки че понижава, инфлацията продължава да е на доста високо равнище. Намалява покупателната дарба и би трябвало да има някакво покриване ", безапелационна бе Христова.

По думите й след бюджет 2023 година, незабавно би трябвало да се пристъпи към бюджет 2024 година Ще забележим какви запаси ще се търсят, сподели тя.

" Дефицитът е огромен, а нуждата от финансови средства за пенсии за годината се покрива половината от бюджета. Пенсионно-осигурителните вноски на работещите хора би трябвало да стигнат за пенсиите идващия месец, единствено че те стигат на половина. Това е огромен проблем ".

" Вече сме средата на година. Капиталовите разноски са много огромни, те няма да могат да се изпълнят. Оттам ще се вземат няколко милиарда ", изрече мнение някогашният обществен министър.

Тя предизвести още, че би трябвало доста деликатно да се борави с държавните финанси. От 1 юни се направиха огромни промени в системата за обществено подкрепяне, като еднократната помощ от 375 лева се усили трикратно. По думите й би трябвало да се подсигуряват и другите обществени заплащания, тъй като хората разчитат на тях.

" Системата за обществено подкрепяне не е това избавление и опора за хората, които не могат да се оправят сами. Държавата не може да ги остави в такова състояние ", съобщи Христина Христова.

Тя разяснява и компенсацията за майчинство за втората година. Според нея разногласието тук е доста огромен. Това е обезщетение, което да замести приходите от труд, изясни тя и добави мнението си:

" Най-ниската цена на труда в България е минималната работна заплата. Затова дано компенсацията е колкото минималната работна заплата. Дебатът е кардинален. Трябва да се видят опциите на бюджета ".

Дебатът за минималната заплата, която сега е 780 лева, става още по-голям, акцентира Христова. Според нея по този въпрос би трябвало да се внимава и да има групово трудово договаряне.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР