Напрежение в Приднестровието. Според западни разузнавания, размирният район може да

...
Напрежение в Приднестровието. Според западни разузнавания, размирният район може да
Коментари Харесай

От специалните ни пратеници: Напрежение в Приднестровието и Молдова

Напрежение в Приднестровието. Според западни разузнавания, размирният регион може да бъде употребен от Русия за нова ос на нахлуване към Одеса.

Снощи е имало нови детонации в отделилия се проруски молдовски район, който граничи с Украйна, заяви Министерството на вътрешните работи на непризнатата република. Няма данни за жертви и потърпевши, само че информацията не може да бъде доказана.

В региона на Приднестровието през днешния ден бяха и нашите специфичните пратеници Александър Марков и операторът Станислав Златев. Сега те са в Кишинев.



Войната в Украйна е единствено на няколкостотин километра, като преди дни върховен съветски военачалник съобщи, че Русия ще успее да построи сухопътен кулоар от Мариупол до Тираспол в Приднестровието - нещо, което се приказва от началото на спора. Така вниманието на интернационалната общественост още веднъж се насочи към този район. В отговор Европейски Съюз даде обещание да изпрати военна помощ за Молдова.

Приднестровието разгласи самостоятелност от Молдова през 1990 г, а през 1992 последва война. Приднестровската молдовска република е приета единствено от три страни в света, като към момента на нейна територия има 1500 души съветски мироопазващи сили.

Там живее голяма българска общественост - към 8000 души, край село Паркани.



Потегляме към Приднестровието на път към българското село Паркани и град Бендери.

Километри преди пропускателнште пунктове от молдовска и приднестровска страна е зоната за сигурност с мироопазващи сили, в това число съветски.



След час инспекции екип на службите за сигурност от Тираспол ни отхвърля достъп. Властите не разрешават на непознати медии да влизат поради нарасналата терористична заплаха.

" За последните събития са обезпокоени, тъй като не можеш да бъдеш спокоен, тъй като нашата държавица - тя съставлява 200 км дълга лента и 65 км необятна. Тъй че за нас е доста рисково, когато или отляво, или отдясно се появяват такива съществени събития. ", изясни Петър Жеков, публицист от Приднестровието.

В селцето Паркани, където има 8000 българи, хората се обезпокоени от протичащото се през последните седмици.

" След началото на военната интервенция на Русия украинските управляващи ги беше боязън миротворците, които са в Приднестровието, да им открият втори фронт. Аз мисля, че техните опасения са напразни. Тези хора са тук единствено, с цел да ни пазят, и това те го вършат и никакви бойни дейности от тази страна нататък не се плануват ", добави Петър Жеков.

През миналите дни в Приднестровието бяха осъществени поредност актове на гнет. Властите там и Москва упрекват Киев в опит да въвлече района във война. А Киев - че руснаците търсят предлог за разполагане на още военни в района за да нов фронт против Одеса.

" През последните две седмици е в ход съветска опeрация за вътрешно дестабилизиране на Молдова. Как? Приднестровието да провокира суматоха и напрежение в молдовското общество. Целта - политическа рецесия и предварителни избори, с цел да конфигурират проруско държавно управление ", съобщи Валериу Паша, анализатор.

Възможно и и сливане на съветските военни от Миколаев с Приднестровието от север, което би означавало цялостна изолираност на Одеса от всички направления. Но е малко евентуално непосредствено нахлуване от Приднестровието.

" Повечето от така наречен съветски сили в Приднестровието са локални хора с съветски паспорти. Затова са в армията. Не съм сигурен, че ще се съгласят просто да умрат в границите на няколко часа, тъй като нямат никакъв атакуващ капацитет. 1500 души са ", изясни Валериу Паша.


Българската общественост в Паркани наброява към 8000 души

Редом до паметниците на Ленин и бойците от Великата отечествена война, на площада в Паркани има и паметник на Васил Левски.

В Дома на културата се приготвя галерия във връзка 9 май.
*Кадрите са предоставени на Българска национална телевизия от журналиста Петър Жеков

Молдовците и представителите на българските общности тук споделят, че запазването на неутралитета на Молдова, записан в Конституцията им, е първостепенна задача.

" Ако ще се мре, ще се мре на тази земя, само че мисля, че нашият президент няма да допусне да се въвлечем в този спор. И по този начин се успокоих - децата ми вървят на работа, внуците - на учебно заведение. Никъде не планираме да се махаме ", споделя Нина Топалова, зам.-председател на българската общественост в Кишинев.

Докато в Приднестровието популацията е проруско, то в Молдова проевропейските настроения са все по-силни изключително след началото на войната.

" Много умно и нашето управление споделяше и европейското по едно време почна да схваща: " Вие живеете, споделят, на двете страни - и с Изток, и със Запад дружите. 1 милион молдовци към този момент живеят в Русия. Няма по какъв начин да го скъсаш това нещо. Просто би трябвало умно да се контролират връзките и да използваме преимуществата и на двата пазара ", добави Нина Топалова.

" Да, имаме болна точка - това е Приднестровието, само че и там водачът - господин Красноселски, сподели, че не желаят нито провокации от страна на непознати армии, ч,жди страни, тъй че той дори приканва хората да бъдат спокойни и да не реагират на всевъзможни провокации ", посочи Евелина Швидченко, публицист.

Президентът на Молдова съобщи, че страната деликатно следи обстановката.

" Две детонации са станали късно нощес в региона на бившето военно летище Варанково. Следим обстановката, защото животът на хората и от двете страни на река Днестър е доста значим за нас ", съобщи Мая Санду.

Никой в Молдова и Приднестровието не знае какво ще донесе утрешният ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР