Напрежение в навечерието на следващото заседание на Столичния общински съвет.

...
Напрежение в навечерието на следващото заседание на Столичния общински съвет.
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Разбира се, че искам нови избори в София, те са ги купили

Напрежение в навечерието на идващото съвещание на Столичния общински съвет. В отговор на журналистически въпрос през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че от партията желае нови избори за кмет, в случай че се потвърдят резултатите от правосъдната експертиза, която сподели разминаване на данните в 300 изборни секции при локалния избор през ноември.

Проверката беше назначена, откакто Ваня Григорова, издигната от локалната коалиция на Българска социалистическа партия и „ Левицата “, апелира резултатите от вота.

На 15 март е идващото съвещание на съда. Надявам се до тогава да бъдат обработени всички 1639 протокола, уточни тя

Позицията на Борисов идва ден преди следващото съвещание на Столичния общински съвет, на което общинарите за осми път ще се опитат да изберат ръководител. Докато няма подобен, няма по какъв начин да бъде гласуван и бюджета на столицата за тази година. По закон той би трябвало да бъде признат най-късно до 15 февруари.

Междувременно съгласно анализатори рецесията в Столичния общински съвет е отражение на колизиите в изпълнителната власт.

Според ГЕРБ обезпечаването на болшинство в Общинския съвет е отговорност на спечелилата изборите коалиция ПП-ДБ и „ Спаси София “ и кметът Васил Терзиев.

Ако не изберем ръководител до 13 февруари, евентуално ще има потребност от избори за общински съвет, сподели кметът на София

„ Те са купили изборите, те са манипулирали изборите. Разбира се, че желая нови избори. Защо да няма нови избори “, безапелационен е Бойко Борисов.

В позиция до bTV от групата на ПП-ДБ и Спаси София приканиха за демонстрация на разсъдък и отговорност към столичани.

Според него бюлетините от изборите се съхраняват в изби, стоят в мокри чували и са ядени от мишките

От „ ИТН “ показаха, че ще гласоподават за своя претендент за ръководител – Пламен Данаилов.

От Българска социалистическа партия и „ Левицата “ към този момент ще са внимателни в диалозите:

„ Българска социалистическа партия в общинския съвет в сглобки няма да взе участие. Ние желаеме да намерим даже краткотрайно решение да проработи общинския съвет “, акцентира Иван Таков, ръководител на БСП-София.

Столичният общински съвет се трансформира в самобитен тепих на мазни пехливански битки и на дребни партийни сметки, сподели той

А от " Възраждане " се позоваха на инспекцията на изборните протоколи и обявиха за bTV, че предвид на резултатите от нея следва да бъдат извършени нови избори за кмет и общински съвет.

Според политолози избори за нов общински съвет са малко евентуални.

„ Много евентуално е да забележим по едно и също време ротация и избор на ръководител на Столичния общински съвет “, разяснява проф. Милена Стефанова, политолог и учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР