Напрежение предизвика връщането на мигранти от Австрия у нас. Днес

...
Напрежение предизвика връщането на мигранти от Австрия у нас. Днес
Коментари Харесай

Австрия ни върна мигранти и предизвика протест на летището в София

Напрежение провокира връщането на мигранти от Австрия у нас. Днес те са кацнали на летището в София, само че са били изведени скрито от аерогарата, пред която се събраха протестиращи, част от които свързани с партии от левия бранш.

Припомняме, че през вчерашния ден от пресцентъра на Министерския съвет (МС) оповестиха, че по отношение на тиражираното в медийното пространство изказване за " тайнствен " чартър от Виена, пренасящ афганистански и сирийски бежанци, Държавната организация за бежанците (ДАБ) при Министерски съвет е излязла с.

" Заявеният трансфер от Австрия е за 18 лица, които са регистрирани като претенденти за интернационална протекция в България. Става дума за контрактуван трансфер на мигранти по реда на Регламент Дъблин. 

Данните, че това е първият транш от контрактувани хиляди, единствено за първата година, са погрешни и целят да основат напрежение в обществото за това, къде ще бъдат настанени бежанците, както и да се спекулира, че ще са на прехрана на българския поданик.

Като държава-членка на Европейския съюз, Република България извършва прецизно отговорностите, произлизащи от Регламента още от 2007 година, като през всичките тези години от декларираните прехвърляния, действително осъществените са 20% ", оповестиха от ДАБ.

БНР заяви, че мигрантите са кацнали на летището през днешния ден в 11:16 ч., за което обаче все още нямало публична информация. Те били към 10 и пристигнали от Виена с под наем полет.

Източници от Министерство на вътрешните работи обяснили пред БНР, че в полета няма нищо изключително. Той бил обикновен, а върналите се мигранти са такива, които идват в България по силата на Дъблинския правилник.

Очаква се самолетът да излети за Грузия от летище " София ", където би трябвало да бъдат върнати по-голямата част от мигрантите на борда. Пред аерогарата се събраха няколко души, които стачкуват против връщането на мигранти в България, заяви още публичното радио.

Агенция „ Фокус “ също осведоми, че самолетът е кацнал на летището тъкмо в 11:16 часа. Полетът не бил авансово разгласен на таблото в залата за посрещащи на Терминал 2.

Около двайсетина мигранти не бяха изведени през изхода " Пристигащи външни линии " на Терминал 2 на Летище София, а са изведени от аерогарата с бус и напряко от пистата. След междинното си кацане самолетът излетява в посока Грузия, съобщи " Фокус ".

Очаквайте детайлности

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР