Напрежение около откриването на Полицията е нащрек за провокации. В

...
Напрежение около откриването на Полицията е нащрек за провокации. В
Коментари Харесай

Напрежение около откриването на Македонски културен клуб в Благоевград


Напрежение към откриването на Полицията е нащрек за провокации. В неделя там се чака водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. В същото време българската Вътрешна македонска революционна организация провежда митинг.

Властта в Скопие към този момент сподели, че ще изиска от българското държавно управление откриване на такова средище. Официално обаче до община Благоевград няма постъпили искане. Кметът прикани прокуратурата да се заеме, тъй като съгласно него откриването на този културен дом е проведено от съдружие, за което има подозрения, че прокарва антибългарска линия.

В същия ден Вътрешна македонска революционна организация замисля митинг, а почитателите на „ Пирин “ се събират, с цел да отбележат 100 години от основаването на футболния клуб.

Клубът се обитава в частен парцел - офис, благосъстоятелност на стара жена от същата постройка. В общината няма заявление за откриване на културен клуб, нито за смяна на предназначението на офиса. Собственичката му отхвърли среща с екипа ни.

В същото време клубът към този момент събира хора, а съседите не крият, че са обезпокоени.

Срещу откриването на подобен клуб се разгласи общинският съвет в Благоевград, с което си навлече гнева на Министерство на външните работи на Северна Македония.

В особено изявление за bTV Буяр Османи изясни: “Чух за това. Все още ревизирам кой стои зад този клуб и по тази причина би трябвало да се види и тук кой стои зад клубовете, които се отварят, без да се пречи на връзките сред България и Северна Македония и дали са доброжелателни тези клубове или това е нечий план. “

Инициатори на клуба са съдружие за " Защита на съществени самостоятелни човешки права ".

Атанас Мазнев е от уредниците на откриването. Не пожела да допусне екипа ни в мястото.

„ Не чакам провокации, не виждам и съображение ние сме законни “, съобщи той.

В деня на откриването от Вътрешна македонска революционна организация възнамеряват митинг, а полицията е на крайник.

„ За задачата сме планували ограничения с застраховане на мероприятията с задоволителен брой полицейски сили за да не допуснем ескалация на напрежението сред участващите в тях “, съобщи комисар Димитър Ичев от " Охранителна полиция " - ОДМВР- Благоевград

Покана за откриването е получила и племенницата на поета Никола Вапцаров.

„ За мен е жестоко нарушаване на политиката на България, жестоко нарушаване на нашето фамилно отношение към Македония “, сподели Мая Вапцарова.

От фасадата на клуба незнайни към този момент са отлепили част от надписите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР