Напрежение между Съединените щати и Израел след резолюцията на Съвета

...
Напрежение между Съединените щати и Израел след резолюцията на Съвета
Коментари Харесай

Напрежение между Израел и САЩ след резолюцията на ООН за спиране на огъня в Газа

Напрежение сред Съединените щати и Израел след резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за неотложно прекъсване на огъня в Газа. Израел анулира посещаване на делегация във Вашингтон, откакто вота " въздържал се " през вчерашния ден. И през днешния ден продължиха сраженията сред израелската войска и бойците от Хамас в линията Газа.

Само часове след резолюцията на Съвета за сигурност 70 души са убити единствено тази заран, оповестиха следените от Хамас управляващи в Газа. Израелската войска е направила въздушни удари против южния град Рафа. За първи път от началото на войната беше гласувана резолюция с искане за " неотложно преустановяване на огъня ". Това стана допустимо, откакто Съединените щати гласоподаваха с " въздържал се ".



В документа се желае и освобождение на заложниците, държани от Хамас, само че без това да е обвързано със прекъсването на огъня. Израел реагира яростно на вота в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и анулира посещаване на израелска делегация във Вашингтон.

" Имахме опасения за тази резолюция и фактът, че не осъжда терористичната офанзива на Хамас от 7-ми октомври. Ето за какво не гласувахме за нея, само че и не наложихме несъгласие, тъй като тя съдържа текстове, които са част от нашата дълготрайна позиция и най-много, че би трябвало да има преустановяване на огъня и освобождение на заложниците. Доколкото знаем това е и позиция на израелското държавно управление. Ето за какво е малко изненадващо, че явно те анулираха срещите ", сподели Матю Милър - представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.



Според Тел Авив гласуването с " въздържал се " бележи смяна на политиката на Вашингтон в района и " подкопава " както военните старания, по този начин и напъните на Израел за освобождение на заложниците. В основата на спора сред Вашингтон и Тел Авив са проектите за сухопътна интервенция в Рафа.

" Не имаме вяра, че огромна сухопътна интервенция в Рафа е верния курс на дейности, изключително когато 1 милион и половина души са намерили леговище там и няма проект по какъв начин да се погрижат за тях ", уточни Джон Кърби - представител по национална сигурност към Белия дом.



" Нямаме моралното право да стопираме войната, до момента в който в Газа държат още заложници. Липсата на решаваща победа в Газа ще ни докара по-близо до война на север ", сподели Йоав Галант - министър на защитата на Израел.

От Хамас приветстваха резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и упрекнаха израелското държавно управление, че носи цялата отговорност за неуспеха на досегашните договаряния за прекъсване на огъня. Страните медиатори - Съединените щати, Катар и Египет - от седмици водят договаряния за помирение след пет месеца и половина опустошителна война.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР