Напрежение беляза изборния ден в квартал Гиздова махала в Дупница.

...
Напрежение беляза изборния ден в квартал Гиздова махала в Дупница.
Коментари Харесай

Напрежение в квартал „Гиздова махала” в Дупница, роми обвиняват полицията в произвол

Напрежение беляза изборния ден в квартал „ Гиздова махала ” в Дупница. От сутринта в неделя, на място патрулират коли на полицията и жандармерията, които съгласно локалното население целят заплашване на хората и жестоко вмешателство в изборния развой, посредством всяване на напрежение и боязън.

Ромите се оповестиха против извършен полицейски произвол и нарушение на изборните им права. Жителите на махалата са безапелационни, че ще излязат на митинг против „ полицейщината ” в града и ще блокират автомагистрала „ Струма ”.

Те оповестиха, че живеещите там от няколко дни са следени от полицейски патрули и са подложени на душевен тормоз. Настояват и за неотложно освобождение на локалния неофициален водач Калин Георгиев, който в петък бе арестуван от полицията по съмнение за изборни нарушавания.

„ Ние не сме срещу полицията, а срещу полицейщината. Този напън е против 2/3 от живеещите в квартала. Опитват се да внушат на хората, че гласуваме за пари, което не е правилно. Това е същински тормоз, с който желаят да ни откажат, само че нас не ни е боязън. До тази вечер 99 % от популацията тук ще отиде да гласоподава, без значение от всичко ”, съобщи локалният свещеник Георги Атанасов.

Ромите в Дупница се оплакват от полицейски произвол.

„ Този полицейски напън е ориентиран към огромна част от хората. Вследствие на някакъв донос, нашият другар Калин е арестуван за 72 ч., под претекст че се давал пари. Никой не е взимал пари и изричаме цялостната си поддръжка. Тук сме, с цел да защитим един човек от квартала. Човек, който е спечелил уважението и на първо място е застъпвал интереса на квартала ни. По тази причина всички през днешния ден сме тук. Всички са пристигнали по своя воля. Има хора с бизнес, с работа и никой не може да ги докара принудително ”, безапелационен бе Атанасов.

С възгласи за независимост и гледище за прекъсване на полицейския произвол и тормоз в квартала, ядосаните поданици на „ Гиздова махала ” обясниха, че са огорчени от метода, по който се основава напрежение сред българи и роми, както и от отправените внушения от страна на политически водачи в града, че гласоподават против възнаграждение.

„ От 3 дни, полицията не стопира да ме следи. Където и да отида се движат след мен. Буквално ми пречат да работя.Спирам преди 1 час на денонощния магазин и 4-ма служители на реда са зад мене. Отивам да закупувам коли и те отново са зад мен. Даже им споделих, че ме стопират да работя. Тук всеки гласоподава по съвест. Тук не се дават пари за гласове. Калин би трябвало да е освободен, тъй като е непозволено арестуван. Нито са открити пари, нито са открити описи ”, съобщи търговец на коли за скрап.

Той описа, че също е бил арестуван в Районно ръководство –Дупница, където му е извършен тормоз. „ Бях с високо кръвно налягане, дори вода не ми дадоха. Това е нечовешко ”, описа пострадалия. Тук беше цялостно с жандармерия. Бягат в този момент от вас, с цел да не им падне престижа. Казах ви към този момент, ние не сме срещу полицията, а срещу полицейщината. Полицията се употребява като маша против ромското население. Нашата наказателна акция е тази- на 99 % отиваме да гласуваме. Това е метод да покажем, че имаме политическа позиция, която не е обвързвана с пари ”, безапелационен бе пасторът.

„ Всички знаят, че слабото място на „ Гиздова махала ” е Калин Георгиев. Държат го без учредения и доказателства. Жена му реве, децата му са уплашени. Това беше единственият метод да се спре квартала да гласоподава, очаквайки да бъдем пасивни. Точно противоположното. Ние не се продаваме, ние почитаме нашите претенденти. Имаме бус за нашия квартал за учебното заведение, имаме бус за детската градина, имаме обезпечен превоз, постоянно имаме работа и в никакъв случай не сме оставали без прехранване. Ние не сме продажни и дано го разбере цяла България ”, безапелационен бе протестиращ в квартала.

Припомняме, че в петък трима поданици на квартала, сред които и неофициалният водач Калин Георгиев, бяха арестувани от полицията по съмнение за изборни нарушавания. Това накара десетки от ромите да изискат протекция и реакция от страна на политическите сили в града. В същия ден със своя декларация, Ивайло Константинов изиска оставката на Началника на Районно ръководство –Дупница- Васил Йоцов, поради жестоко вмешателство в изборния развой в интерес на единия от претендентите за кмет на Общината.

Според Константинов в деня на балотажа също са получени сигнали от жители, че в квартал „ Гиздова махала ” са ситуирани пет- шест патрулни автомобила и десетки чиновници на Министерство на вътрешните работи, които реализират пропускателен режим към секциите за гласоподаване. До урните са допускани единствено „ верните ” гласоподаватели, като на останалите са проверявани документи и са заплашвани със задържане. Според него има и задоволително данни, че в два от магазините на квартала се получават хонорари против „ верен избор ”. Постъпилите сигнали са изпратени с писмо до Общинската изборна комисия и Министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР