Напрегната се очертава да бъде битката между политическите сили на

...
Напрегната се очертава да бъде битката между политическите сили на
Коментари Харесай

Напрегната битка за големите градове очаква Турция на местните избори утре

Напрегната се обрисува да бъде борбата сред политическите сили на локалните избори на следващия ден за управлението на някои от основните градове в Турция, оповестява Анадолската организация.

Над 57 милиона гласоподаватели ще се явят пред урните, с цел да изберат свои представители на локално равнище. За присъединяване са регистрирани 12 политически партии, измежду които главните са Партията на справедливостта и развиването (ПСР), Народнорепубликанската партия (НРП), Партията на националистическото деяние (ПНД), "Добра партия " (ДП) и Демократичната партия на народите (ДПН).

Някои от политическите сили, измежду които ръководещата ПСР, оповестиха предизборни съюзи в някои градове. ПСР и ПНД се договориха в границите на така наречен Републиканска коалиция да повдигнат общи претенденти в 51 окръга, в това число в 30-те метрополии на страната. ПНД не издигна лични претенденти в 27 метрополии, а ПСР поддържа претенденти от ПНД в останалите три метрополии - Адана, Мерсин и Маниса.

Опозицията образува Национален алианс, в който вземат участие НРП и Директива за птиците, и поддържат взаимно свои претенденти в 22 от 30 метрополии. НРП е издигнала 12 от тях, а Директива за птиците - 10.

Тази година прокюрдската Демократична партия на народите реши да не издига претенденти за кметове в пет от най-големите градове на Турция - Анкара, Истанбул, Адана, Мерсин, Анталия и Измир, с цел да усили възможностите на опозицията да победи ръководещата партия.

В Анкара изборната борба ще бъде сред седем политически сили и петима самостоятелни депутати. Досега столицата бе ръководена от ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган. Предишните избори за локална власт през 2014 година завоюва претендентът на ПСР Мелих Гьокчек, само че поради отлив на гласове той бе отхвърлен от поста от президента Ердоган. Сега ПСР издигна за кмет с поддръжката на ПНД Мехмет Йозхасеки, заместник-председател на партията и някогашен министър на околната среда и градоустройството. Опозиционната НРП дефинира за собствен претендент Мансур Яваш, който и преди е бил претендент на опозицията за столичен кмет. Яваш е някогашен член на ПНД и е някогашен кмет на една от огромните общини в Анкара. Този път той ще бъде подсилен на изборите и от Директива за птиците.

В Истанбул, комерсиалната столица на Турция, за кметското място ще се съревновават осем политически партии и 24 самостоятелни претенденти. Предишните локални избори в Истанбул бяха извоювани от Кадир Топбаш, претендента на ПСР. Сега за кметското място ПСР издигна Бинали Йълдъръм, някогашен ръководител на Народното събрание и министър председател, а ПНД го поддържа. НРП уточни за кандидат-кмет Екрем Имамоглу, който от 2014 година е кмет на истанбулска община. Кандидатурата му е подкрепяна и от Директива за птиците.

Кметът на Измир ще бъде избран от изхода на борба сред осем политически партии и четирима самостоятелни претенденти. На изборите през 2014 година претендентът на НРП Азиз Коджаоглу завоюва кметското място с поддръжка от 49,6 %. Управляващата ПСР е номинирала за кмет на Измир, обичайната цитадела на кемалистите, някогашния министър на стопанската система Нихат Зейбекджи, а ПНД се съгласи да го поддържа. Кемалистката НРП ще се бори за поста с Тунч Сойер, подкрепян и от Директива за птиците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР