Напрегната нощ за хората и службите в община Хайредин. От

...
Напрегната нощ за хората и службите в община Хайредин. От
Коментари Харесай

Напрегната и безсънна нощ за хората от община Хайредин заради язовир „Рогозен“

Напрегната нощ за хората и службите в община Хайредин . От през вчерашния ден там е оповестено бедствено състояние поради пълноводието на язовир Рогозен “. Водоемът беше подложен под 24-часово наблюдаване , а пожарни екипи с помпи се включиха в опитите да бъде понижено равнището на водата. Хора от две села бяха изведени превантивно от домовете им. Хората от 15 къщи в село Бързина бяха евакуирани. Имаше подготвеност за евакуацията на 11 души и от село Ботев, само че такава обстановка не се стигна, показва.

 
В момента ситуацията е малко по-спокойна . Водата се изпомпва от водоема и стената на преливника се насипва със скални материали, с цел да се реши казусът със мощната бликам, с която водата излиза в дерето. Водата от язовир „ Рогозен ” се оттича с към 7 кубични метра в секунд а, а това, съгласно управляващите, не е рисково оттичане.
 
„ Виждаме, ч е равнището на водата спада, само че страхът е огромен и няма да отмине, до момента в който реката не се върне в коритото ”, описа жителка на село Бързина.

 
„ Коритото на реката е чистено нагоре. Много води се вливат в този язовир и интензивното размразяване на снеговете оказва въздействие. Това е вода, не можем да създадем нищо. Взимаме ограничения, с цел да не стане най-лошото. Нивото на водата последователно спада, само че ще бъдат нужни най-малко два-три дни, до момента в който тя се изтегли изцяло ”, съобщи Тихомир Трифонов, кметски наместник на село Бързина.
 
Хората със боязън наблюдават водата , която се събира в региона на помпената станция и високото равнище на река Огоста, която може да подпре Скът и това да качи нивото.

 
Проблем е продължаващото снеготопене. А жителите на близките села означават сухата територия с пръчки, по които съдят за бързината, с която се разгръща водата от река Огоста в региона.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР