Напрегната – така журналистът и репортер на Агенция Фокус Самуил

...
Напрегната – така журналистът и репортер на Агенция Фокус Самуил
Коментари Харесай

Самуил Иванов: Политическата обстановка е динамична, партиите правят вътрешноструктурни промени, отваря се пространство за нови проекти

Напрегната – по този начин журналистът и кореспондент на Агенция " Фокус " Самуил Иванов разказа политическата 2023 година в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " .

" Първата цел беше завършек на политическата рецесия. Мисля, че съумяха да реализират това, тъй като държавното управление съумя да надмине последното постоянно – това на Кирил Петков. Втората цел беше Шенген и еврозоната. Относно Шенген сме на крачка разстояние, а що се отнася до еврозоната – там се изискват повече стъпки и стопански резултати. Третата цел беше така наречен конституционна и правосъдна промяна. Тя стана факт броени дни преди края на годината. Очакваме да забележим дали и Конституционният съд ще я одобри, защото и президентът, и опозицията към този момент обявиха, че ще сезират Конституционен съд. Но останалите, по-малки цели, като повишение стандарта на живот на хората, изискват повече време. За шест месеца няма по какъв начин да чакаме да забележим директни резултати по тези индикатори “, изясни той.

На въпрос дали в действителност политическата рецесия е преодоляна, Иванов разясни: " Беше комплициран завършек на неналичието на парламент и на поредицата от служебни държавни управления, които през последните две години преобладаваха политическия ни живот. Смятам, че постоянното държавно управление стабилизира ситуацията и Народното събрание към този момент може да прави своята работа, тъй като въпреки всичко сме парламентарна република и това е най-висшият държавен орган ".

" Може би първите две политически сили схванаха, че няма по какъв начин да има такава, която да ръководи със 120+ мандата, защото това не се е случвало от доста години. Трябваше да има коалиция под някаква форма. Проблематично е това, че те построиха акциите си на база противоборството между тях и по тази причина техните гласоподаватели може би се отдръпнаха от част от концепциите и от това, което виждат сега. Но да, новото държавно управление има съдружен темперамент, макар че няма подписано съдружно съглашение ", разяснява още журналистът.

Относно ротацията, по думите му, няма подобен феномен в българската политика: " Едно държавно управление би трябвало да подаде оставка, тя да бъде призната от Народното събрание и по-късно да бъде определено още веднъж. Предстои да забележим какво ще се случи през март месец, когато се чака министър председател да стане Мария Габриел ".

Според него в последните седмици ръководещото болшинство е съумяло да се сдобри: " И като че ли вървят в обща посока и с общ звук. Успяха да одобряват конституционната промяна, което е знаково за това държавно управление. Освен това, бюджетът за идната година за първи път влиза преди да е пристигнала новата година. Това също е един добър знак. Относно некоалицията – занапред ще забележим дали ще извършат ротацията под формата, която бяха дали обещание ".

По думите му сега има преформатиране в българското политическо пространство: " Всички партии вършат промени на вътрешноструктурно равнище, тъй като политическата конюнктура в страната се трансформира, отношението на хората към политиката се трансформира и се отваря пространство за нови политически планове. А и събитията на интернационалната сцена имат своето директно отражение върху протичащото се у нас ".

Самуил Иванов дефинира обстановката в София като " извънредно забавна ": " Тъй като сглобка на локално равнище няма, а името на ръководителя на Столичния общински съвет към момента е под въпрос. Виждаме, че ГЕРБ и " Продължаваме Промяната " имат много обтегнати връзки на локално равнище. Събитията на национално равнище рефлектират и върху събитията на локално равнище ".

Очакванията на журналиста за 2024 година са тя да бъде " още по-напрегната ".

" Предстоят ужасно доста събития. Освен конституционната промяна и ротацията, следват европейски избори. В интернационален проект ще има избори, които директно ще рефлектират върху ръководството на национално равнище. Предстои да станат ясни всички въпросителни към фигурите на Делян Пеевски, Бойко Борисов и Кирил Петков – дали ще вземат участие във властта по някакъв метод, ще се задържи ли това ръководство, тъй като властта си е дала мандат от 18 месеца. Могат ли да бъдат продължени, следва да забележим ", приключи журналистът Самуил Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР