Напредва основният ремонт на 7,71 км от път II-81 Берковица

...
Напредва основният ремонт на 7,71 км от път II-81 Берковица
Коментари Харесай

Напредва ремонтът на 7,7 км от път II-81 Берковица - Монтана

Напредва главният ремонт на 7,71 км от път II-81 Берковица - Монтана, в сектора сред селата Боровци и Благово (от км 86+289 до км 94+000). Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020, посредством Европейския фонд за районно развиване и националния бюджет и е част от план „ Долж - Монтана: Съвместни стъпки за по-добра съгласуваност ". Второкласният път е съществена връзка на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.
Отсечката, която се ремонтира, стартира след кръстовището с път III-815 за с. Боровци и с. Замфирово, минава през с. Благово и приключва на 2 км след изхода на селото в посока Монтана. Трасето свързва обитаемоте места в община Берковица с регионалния център Монтана. По него минава трафикът от София, през прохода „ Петрохан ", за Монтана и Лом. През м. година Агенция „ Пътна инфраструктура " започва рехабилитацията на още една права от път II-81 сред Благово и Монтана, финансирана по Програма Интеррег V-A Румъния - България. Целта на двата плана е да се усъвършенства положението на второкласния път сред регионалния град Монтана и общинския център Берковица. С осъществяването им се възвръщат технико-експлоатационните характерности на пътя, покачва се пътната сигурността и се обезпечава оптимална скорост на придвижване.
В правата Боровци - Благово са приключени локалните поправки, включващи създаване на нова пътна структура в секторите с ниска носимоспособност. Положен е долният слой от неплътен асфалтобетон (биндер). Изградени са 2000 м дренажи по цялата дължина на трасето. Полагат се и бордюри.
На моста при 86-ти км над река Бързия, от лявата страна в посока Монтана, е построена нова тротоарна подпора, положена е хидроизолация и един пласт асфалтобетонова настилка, инсталирани са нови защитни огради. Започна и работата по другата половина от моста в посока Берковица с разрушение на тротоарната подпора и пътното платно. Предстои дотъкмяване на отводнителната система, полагане на износващ асфалтобетонов слой, монтиране на нови ограничаващи системи, пътни знаци и слънчеви знаци за премерване на скоростта на придвижване на транспортните средства, полагане на хоризонтална пътна маркировка. Предвижда се рехабилитацията на сектора Боровци - Благово да приключи до края на юли т. година
Основният ремонт се извършва от „ ВДХ " АД. Стойността на контракта е 5 310 000 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол се реализира от Обединение „ Пътконсулт Инженерингс " ДЗЗД, в което вземат участие: „ Консулт Инженерингс " ЕООД и „ Пътконсулт 2000 " ЕООД. Договорът им е за 114 270 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол е на „ Рутекс " ООД. Техният контракт е за 3 890,40 лева
Общата стойност на плана е 5 846 411,78 лева От тях 4 969 450,01 лева са от Европейския фонд за районно развиване, а 759 975, 08 лева е национално съфинансиране. 116 986,69 лева е приносът на АПИ. Целта на плана е развиване на пътната инфраструктура в трансграничния регион посредством възстановяване на достъпа до транс-европейската транспортна мрежа (TEN-T) в района.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР