Напредъкът в сателитните технологии e разкрил, че световните ледници съдържат

...
Напредъкът в сателитните технологии e разкрил, че световните ледници съдържат
Коментари Харесай

Ледниците на Земята се оказаха по-малки, отколкото се смяташе досега

Напредъкът в сателитните технологии e разкрил, че международните ледници съдържат доста по-малко лед, в сравнение с се смяташе до момента. Това сочи изследване, оповестено в Nature Geoscience.

Според новата оценка световното повишаване на морското ниво ще се увеличи с 7,62 сантиметра , в случай че всички ледници се стопят.

Това обаче буди безпокойствие за някои общности, които разчитат на сезонното размразяване от ледниците за зареждане на реки и напояване на култури. Ако ледниците съдържат по-малко лед, то водата ще изтече по-рано от предстоящото.

Докато някои ледове естествено се топят през цялата година, повишението на температурите заради изменението на климата форсира топенето на ледниците. Между 2000 година и 2019 година те са изгубили почти 5,4 трилиона тона лед.
 Еверест - най-високият хладилник в планината се топи бързо
Еверест - най-високият хладилник в планината се топи бързо

Ледникът South Col, на 7 906 м, е изгубил повече от 54 метра

Страните към този момент се борят с казуса с изчезващите ледници . Перу влага в обезсолителни системи, с цел да компенсира намаляващото количество сладка вода.

Имахме много погрешно разбиране за това какъв брой лед в действителност има в ледниците, отбелязва създателят на проучването Ромен Милан, глациолог от Университета на Гренобъл Алпи.

Изследването прави оценка какъв брой бързо се движат ледниците, което разрешава на учените да мерят по-точно размера им, защото придвижването на ледниците демонстрира къде ледът е пълен или тъничък.

Благодарение на спътниците с висока разграничителна дарба, създадени през последните години, стана вероятен първият разбор на това по какъв начин се движат 98% от ледниците в света - от дребни ледници в Андите до солидни ледници в Свалбард и Патагония.
 Климатични промени: размразяването на безконечната заледеност - тройна опасност
Климатични промени: размразяването на безконечната заледеност - тройна опасност

Вечната заледеност съдържа два пъти повече от въглерода в атмосферата сега

Проучването не включва Гренландия и Антарктида , които в дълготраен проект ще бъдат главните мотори на повишението на морското ниво, разясни Милан.

Той уточни, че в случай че цялата Антарктида се стопи, тя има капацитета да докара до повишаване на морското ниво с над 50 метра, което е доста повече по отношение на 25-те сантиметра от ледниците.

Изследването проучва повече от 800 000 двойки изображения на ледници, направени сред 2017 и 2018 година, и е открило, че доста от тях са по-плитки от предварителните калкулации.

Сега учените пресмятат, че има 20% по-малко ледников лед с капацитет да се стопи в океана и да увеличи морското ниво . В момента ледниците са виновни за 1 милиметър годишно повишаване на морското ниво, което е 30% от годишното нарастване.
 Топенето на безконечния лед в Арктика ще ни коства към 70 трлн. $
Топенето на безконечния лед в Арктика ще ни коства към 70 трлн. $

Човечеството ще заплаща от ден на ден за бясната употреба на планетата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР