Напредъкът в икономическото възстановяване и към средносрочната ни инфлационна цел

...
Напредъкът в икономическото възстановяване и към средносрочната ни инфлационна цел
Коментари Харесай

Пандемичната програма за изкупуване на дълг на ЕЦБ ще бъде прекратена през март

Напредъкът в икономическото възобновяване и към средносрочната ни инфлационна цел разрешава поетапно понижаване на темпа на покупките на активи през идващите тримесечия. Но към момента е належащо парично стимулиране, с цел да се стабилизира инфлацията на целевото ниво от 2% в средносрочен проект. С оглед на несигурността сега е належащо Управителният съвет да резервира еластичност и разнообразни разновидности в провеждането на паричната политика, гласи известието на Европейската централна банка след извършената през днешния ден среща.

От него излиза наяве още, че през първото тримесечие на 2022 година Управителният съвет чака да прави чисти покупки на активи по PEPP с по-нисък ритъм, в сравнение с през предходното тримесечие. Той ще прекрати чистите покупки на активи по PEPP в края на март 2022 година

Управителният съвет реши да удължи периода на реинвестициите по PEPP. Сега желанието му е да реинвестира погашенията по главници на скъпи бумаги с предстоящ падеж, добити по PEPP, минимум до края на 2024 година Във всеки случай, бъдещото последователно очистване на портфейла по PEPP ще бъде ръководено по този начин, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната ориентировка на паричната политика.

" Пандемията сподели, че в условия на стрес гъвкавостта в характерностите и провеждането на покупките на активи спомогна за превъзмогване на нарушаванията в трансмисионния механизъм на паричната политика и направи по-ефикасни напъните за реализиране на задачата на Управителния съвет. В условия на стрес гъвкавостта в границите на мандата ни ще остане част от паричната политика постоянно когато е заплашен трансмисионният механизъм на паричната политика и това подлага на риск постигането на ценова непоклатимост. По-специално, при възобновяване на фрагментацията на пазара по отношение на пандемията реинвестициите по PEPP могат да бъдат поправени гъвкаво с течение на времето, по класове активи и страни, във всеки един миг. Това би могло да включва покупки на облигации, издадени от Република Гърция, отвън и над размера на подновяването на изплатените, за да се избегне спиране на покупките в тази страна, което би могло да наруши предаването на паричната политика в гръцката стопанска система, до момента в който тя към момента се възвръща от последствията от пандемията. Нетните покупки по PEPP могат също да бъдат обновени, в случай че е належащо, с цел да се преодолеят подбудени от пандемията неподходящи разтърсвания ", гласи известието.

В сходство с поетапното понижаване на покупките на активи и с цел да обезпечи по-нататъшно сходство на ориентацията на паричната политика със стабилизиране на инфлацията на целевото ниво в средносрочен проект, Управителният съвет взе решение чистите покупки по APP да бъдат в размер на 40 милиарда евро през второто тримесечие и 30 милиарда евро през третото тримесечие. От октомври 2022 година насетне Управителният съвет ще поддържа чистите покупки на активи по APP на месечно ниво от 20 милиарда евро толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да затвърждава стимулиращото влияние на главните лихвени проценти. Управителният съвет чака чистите покупки да бъдат прекъснати малко преди да стартира да покачва главните лихвени проценти на ЕЦБ.

Управителният съвет има намерение също да продължи да реинвестира напълно погашенията по главници на скъпи бумаги с предстоящ падеж, добити по APP, за нескончаем интервал от време след датата, на която стартира да покачва главните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкоз дълго, колкото е належащо за поддържането на удобни условия на ликвидност и забележителна степен на парично стимулиране.

Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение остават непроменени - надлежно 0,00%, 0,25% и -0,50%.

В поддръжка на симетричната инфлационна цел от 2% и в сходство със тактиката на паричната политика Управителният съвет чака главните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на настоящето си или по-ниско ниво, до момента в който не означи, че инфлацията е достигнала 2% много преди края на прогнозния интервал и трайно за остатъка от него, и до момента в който не реши, че маркираният прогрес на главната инфлация е задоволителен, тъй че да бъде в сходство със стабилизиране на инфлацията на ниво от 2% в средносрочен проект. Това може да значи и временен интервал, през който инфлацията е малко над целевата.

Управителният съвет ще продължи да следи изискванията за финансиране на банките и ще се погрижи настъпването на падежа на интервенции по третата поредност целеви интервенции по дълготрайно рефинансиране (TLTRO III) да не попречва гладкото действие на трансмисионния механизъм на паричната политика. Същевременно Управителният съвет ще подлага постоянно на оценка по какъв начин целевите интервенции по кредитиране способстват за позицията на паричната политика. Както бе обявено, той планува специфичните условия, използвани по TLTRO III, да приключат през юни идната година. Освен това Управителният съвет ще направи оценка на подобаващото калибриране на двустепенната система на олихвяване на запасите, тъй че политиката на негативни лихвени проценти да не лимитира потенциала на банките за ходатайство в условия на изобилна свръхликвидност.
 Фед натисна спирачките и подвига лихвите три пъти следващата година
Фед натисна спирачките и подвига лихвите три пъти следващата година

Централната банка стопира програмата за изкупуване на облигации още през март
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР