Напредъкът на IBM в квантовите компютри дава основание за оптимистични

...
Напредъкът на IBM в квантовите компютри дава основание за оптимистични
Коментари Харесай

Квантовите компютри ще решават комерсиални задачи след три години


Напредъкът на IBM в квантовите компютри дава съображение за оптимистични прогнози
(снимка: IBM)

Изпълнителният шеф на IBM Арвинд Кришна се ангажира с оптимистична прогноза за квантовите компютри. В изявление за Nikkei Asian Review той съобщи, че след три до пет години квантовите компютри ще намерят комерсиални приложения. За това са задоволителни системи с 4000 до 10 000 кубита.

Междувременно IBM заяви, че стартира съдействие с Токийския университет и Чикагския университет за основаване на квантов компютър със 100 000 кубита в границите на 10 години. Този план включва инвестиция от IBM в размер на 100 млн. $.

Шефът на компанията е уверен, че сътрудниците по плана ще вървят напред малко по малко, до момента в който квантовите системи разрешат решение на проблеми, които са прекомерно комплицирани или скъпи за стандартните суперкомпютри. Възможностите на квантовите компютри с 4000 или 10 000 кубита ще бъдат задоволителни за решение на проблеми в комерсиалния пазарен сегмент.
още по темата
Арвинд Кришна не се съмнява, че Япония разполага с нужните експерти по квантови калкулации. Според него, малко на брой осъзнават какъв брой са напреднали японските експерти в тази област.

Мениджърът на IBM има вяра също, че самодейността на консорциума Rapidus за преодоляване на производството на 2-нм артикули в Япония до 2027 година може да бъде сполучлива, защото в този момент има доста японски инженери по света, които са специалисти в региона на литографията, и осъществяването на подобен план ще ги подтиква да се върнат в страната.

„ Япония е едно от дребното места на планетата, където държавното управление на Съединени американски щати би ни разрешило да разработим тази доста напреднала 2-нм технология, тъй като има съглашения в областта на защита сред двете страни “, изясни Кришна. Според него, триумфът на самодейността Rapidus ще разреши на IBM да разшири съдействието си с японски сътрудници в бъдеще.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР